Ангела Меркел предлага Германия да помогне за дипломатическо решение на

...
Ангела Меркел предлага Германия да помогне за дипломатическо решение на
Коментари Харесай

На посещение в Азербайджан, Меркел призовава за мир с Армения

Ангела Меркел предлага Германия да помогне за дипломатическо решение на спора сред Азербайджан и Армения. Баку е последната спирка на канцлера в тридневно посещаване в Южен Кавказ, оповестява " Дойче Веле ".

Германският канцлер разяснява, че Берлин може да посредничи за разрешаване на дългогодишния териториален спор за Нагорни Карабах.

" Германия желае да помогне за намирането на мирни решения ", разяснява Меркел и добави, че спорът е огромна тежест за района.

Тя приканва за по-силно икономическо съдействие с Азербайджан. Двамата с президента Илхам Алиев разискват правата на индивида и опциите за разширение на енергийните пазари, с цел да се избегне зависимостта от съветски газ, както и напъните за преустановяване на спора в Нагорни Карабах.

Азербайджан е последната спирка на Меркел в тридневна обиколка, включваща и Грузия и Армения.

Нагорни Карабах е планински граничен район, публично принадлежащ на Азербайджан, само че е окупиран от арменски сили във боен спор при започване на 90-те години на предишния век, след разпадането на Съветския съюз.

Повече от 20 години двете страни спорят и със спорадични прояви на принуждение по границата. Азербайджан неведнъж заплашва да си върне региона със мощ, до момента в който Армения твърди, че ще смаже всяка военна интервенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР