Ангела Меркел говори пред Бундестага Лидерите на ЕС се събират

...
Ангела Меркел говори пред Бундестага Лидерите на ЕС се събират
Коментари Харесай

Европейският на среща за миграцията


Ангела Меркел приказва пред Бундестага

Лидерите на Европейски Съюз се събират в четвъртък и петък в Брюксел на последната среща на върха в границите на българското председателство. Дебатите в Съвета обаче ще бъдат доминирани от миграцията - тематика, по която страните членки остават мощно разединени.

Провал в намирането на решение за миграцията би посочил, че Европейският съюз е слаб и няма външни граници. Това уточни в поканата си към европейските водачи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Според него европейците чакат от политиците решителни дейности, които да им върнат възприятието за сигурност. С взор и към идните следващата година евроизбори Туск предизвестява, че крайните популисти ще употребяват тематиката за миграцията.

Канцлерът Ангела Меркел съобщи през днешния ден пред немския парламент, че ориста на Европа е заложена на карта поради миграционния въпрос.

" Европа е изправена пред доста провокации, само че предизвикването, обвързвано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз ", сподели тя, преди да замине за Брюксел.

В речта си пред Народното събрание тя прикани за мултилатерализъм, вместо за едностранни дейности от страна на обособените страни членки на Европейски Съюз, тъй като в противоположен случай " никой повече няма да има вяра в системата от полезности, която ни направи мощни ".

Меркел прикани за подписване на съглашения за банкет на мигранти с африкански страни по модела на договорката с Турция и добави, че с намаляването на броя на мигрантите би трябвало да бъде върнат по-стриктният имиграционен надзор отпреди 2015 година

Меркел търси решаваща помощ от Европейски Съюз

Ангела Меркел се надява, че срещата на високо ниво тази седмица може да я избави от мигрантската рецесия, която е допустимо да ѝ коства поста. И въпреки, че в доста столици не харесват Меркел, те наподобява са подготвени да ѝ оказват помощ, водени от лични ползи, написа в четвъртък организация Ройтерс.

Баварските съдружници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) ѝ дадоха период до края на срещата на върха да понижи бремето на имиграцията в Германия, която от 2014 година е приела 1,6 милиона мигранти. В противоположен случай ще ѝ се опълчват и ще наложат граничен надзор, което може да докара до рухване на неотдавна основаната коалиция на канцлерката.

Ако тя не успее да обезпечи двустранни съглашения и да показва, че има прогрес за справяне с притока на мигранти в Европа, тя ще се върне в Берлин като слаб канцлер, а е допустимо и да загуби поста си.

В Европа не се отнасят доста възторжено към Меркел, демонизирана в някои страни като нацистка поради политиката си в еврозоната. Но някои членове дадоха да се разбере, че може да е в техен интерес да я поддържат, оповестява Ройтерс, базирайки се на диалози с дипломати и чиновници в шест европейски столици.

Важна поддръжка бе изразена от Париж, където чиновник в канцеларията на президента Еманюел Макрон сподели, че френските и немските водачи би трябвало да се поддържат, " тъй като няма по какъв начин да има позитивен резултат за един, в случай че той е в ущърб на другия ".

На фона на опълчването на Полша и запасите в Южна Европа Меркел попари упованията, като сподели, че тази седмица няма да може да се реализира всеобхватно съглашение на равнище Европейски Съюз.

Но наподобява някои европейски водачи стартират да осъзнават, че разпадането на Шенгенската система на отворени граници - разследване от проекта на ХСС да връща мигранти от немската граница, ще унищожи вътрешния пазар, който основава работни места, споделил пред Ройтерс посланик от Европейски Съюз.

Числата също може да са в интерес на Меркел, защото молбите за приемане на леговище са спаднали с 25 % през първото тримесечие на тази година. Дипломат от Европейски Съюз споделил, че Меркел има потребност да сътвори усещане, че Европейски Съюз ръководи миграцията и това е постижима цел.

Има възможност Европейски Съюз да укрепи външните си граници и да се съгласи да даде повече пари на външни страни, най-много с цел да стопира хората, насочили се към Европа.

Италианската позиция е от решаващо значение

Най-много разногласия буди въпросът по какъв начин да бъдат разпределяни претендентите за леговище, съумели да влязат в Европа. Тук Италия е решаващият състезател. Пристигането в Италия на 650 000 мигранти по море през последните години способства за възхода на извънредно дясната " Лига ", която в този момент е в коалиция с министър-председателя Джузепе Конте.

Конте възразява против регламента, изискващ първата страна от Европейски Съюз, в която мигрантите са влезнали, да поема отговорност за тях, и предходната седмица влезе в конфликт с Меркел. Но в сряда загатна за компромис, като сподели пред Народното събрание, че Италия може да помогне срещата на високо ниво да стане преломен миг за Европа, " с цел да създадем тази Европа, която желаем ".

Други дипломати не са толкоз оптимистични. Дипломат от Южна Европа споделил пред Ройтерс, че блокът върви към неуспех, а други показали, че в него към този момент не царува дух на консенсус и компромис.

За това ненапълно може да е отговорна и Меркел. Въпреки нейните проевропейски заявления, тя постоянно е поставяла немските ползи преди всичко, а това нервира някои европейски столици, написа организацията.

" В тази обстановка няма причина да поддържаме държавното управление, което е най-малко частично отговорно за възникването на настоящия проблем - безконтролния приток на мигранти ", споделил полски държавен източник.

Освен това нейните европейски сътрудници са се трансформирали. Около масата има повече десни водачи - частично в следствие, както споделят някои коментатори, от нейните решения за строги икономии и за мигрантите.

ХСС смекчи тона

Германските медии разказват тази седмица като решаваща за Меркел, защото ХСС към момента твърди, че идната седмица ще стартира да връща хора от границата.

Изправен пред сложни избори през октомври, ХСС докара разногласието до краен лимит, допускайки опцията да разтури 70-годишния съюз с християндемократите (ХДС). Това може да коства на Меркел парламентарното ѝ болшинство.

Това може да значи държавно управление на малцинството на Меркел, нови избори и даже нов канцлер, в случай че тя загуби поддръжката на своя ХДС или просто реши, че ѝ е пристигнало до гуша.

ХСС обаче смекчи тона си през последните един-два дни, отдавайки желание на решение на мигрантската рецесия на равнище Европейски Съюз.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер сподели нощес, че с твърдия си метод по проблемите на миграцията неговата партия - баварския закостенял ХСС, не се стреми да разбие ръководещата " огромна коалиция " или пък да в профил канцлерката Ангела Меркел.

Говорейки по телевизия А Ер Де ексшефът на баварската сестринска партия на консерваторите на Меркел сподели, че той продължава да работи градивно с Меркел макар разликите сред тях, и уточни, че в разногласията по миграцията може да бъдат открити решения, които да удовлетворят и баварския Християнсоциален съюз.

" Нагласите се обръщат в нейна изгода, тъй като ХСС осъзнава, че неговата тежка артилерия дава противоположен резултат ", сподели Йозеф Йофе, издател на седмичника " Цайт ", който счита, че Меркел ще отблъсне офанзивите и ще остане на власт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР