Ангел и Павел починаха при размириците, избухнали срещу своеволията на

...
Ангел и Павел починаха при размириците, избухнали срещу своеволията на
Коментари Харесай

Италианец издигна параклис в памет на загиналите в Катуница момчета

Ангел и Павел починаха при размириците, избухнали против своеволията на семейството на Кирил Рашков

11-години след нещастието в Катуница, при която починаха двама млади мъже, италианец издигна параклис в тяхна памет. Храмът беше тържествено осветлен през днешния ден от пловдивския митрополит Николай, сподели камерата на .

Жителите на Катуница ще могат към този момент да възпламенят свещичка и да се помолят за душите на Ангел Петров и Павел Толев. Двете момчета – тогава на 17 и 19 години, починаха при размириците, избухнали против своеволията на семейството на Кирил Рашков, прочут като цар Киро. Местните хора, които мъчно се отърсиха от преживения призрачен сън, останаха трогнати от жеста на един чужденец, който даде образец за човечност и съпричастност. Италианецът Микеле Санторели издигна параклис в памет на двете момчета.

„ Да запомним децата, които за жалост ги няма, и в това време да обединим обществото. Да върнем младежите в храмовете. Вярата да ги крепи, тъй като без религия ще ни е по-трудно. Това, че аз съм католик, не значи, че аз не съм християнин. Това като цяло е една религия и би трябвало постоянно да вървим ръка за ръка ”, сподели предприемачът Микеле Саторели. Самият той от 30-години живее в Катуница, където развива сполучлив бизнес. Познавал доста добре двете починали момчета, бил другар с тях и фамилиите им.

Изграждането на параклиса почнало преди година и половина. Инициативата на Санторели незабавно намерила поддръжка от локалните поданици. „ Основните средства ги подари той, за което му благодаря от името на жителите на Катуница, от името на община Садово. Заслугата е и негова, и на останалите донори, само че главно е негова. Идеята е това място да го превърнем в място за отдих, място за размисъл. Идеята е да покажем на България, че би трябвало да пазим нашите деца ”, съобщи кметът на селото Красимир Юруков.

В Катуница, която в никакъв случай няма да не помни и да елементарни, се надяват повече в никакъв случай да няма починали деца и опечалени родители. Местните имат вяра, че храмът, построен в името на двете починали деца, ще закриля цялото село.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР