Ангел Джамбазки - съпредседател на ВМРО и председател на делегацията

...
Ангел Джамбазки - съпредседател на ВМРО и председател на делегацията
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Когато България говори за нарушени права на българи, в Брюксел се правят на нечули

Ангел Джамбазки - съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на делегацията на Вътрешна македонска революционна организация в групата на ЕКР в Екологичен потенциал, в " Това е България “ на Радио " Фокус “ .

Значи, потеглиха за борба към Благоевград, борба в Брюксел в този момент се анонсира. Вчера опазихте, ще го кажа и на диалект, да не стане белята. Дойдоха в действителност, с цел да кажат след това: " Ние дойдохме, вие ни набихте “?

Точно по тази причина пристигнаха. Основната ни концепция беше да дойдат и да ги набием. И може би по този начин парадоксално щяхме да потвърдят, че в действителност сме един и същи народ. Когато се откриваха от локални българи локалните клубове в хубавия прелестен български град Битоля, откъдето са корените на моята майка, и в Охрид, там видяхме погрешно озъбено, грозно, нападателно лице на антибългарския македонизъм, на просръбския македонизъм, на югославския македонизъм, който е българомразки. Той е учреден на омразата към България и всичко българско, което в действителност какво е? Това е не повече и не по-малко ненавист към личните си родители. Това е патология, която би трябвало да се лекува от лекари. Но потеглиха като аслани, както се споделя, а знаете по какъв начин се върнаха. Не им се получи провокация на тяхната безспорна грозна, нагла провокация да съберат останалите живи клетници, към 200 индивида клетници, които са останали в Благоевградска област македонисти. Бяха ги събрали от всички села, където те доугасват в края на дните си. Видях всички тези много нелицеприятни физиономии от Мусомища, от Спанчево, от Капатово, от Коларово, от самия Сандански, отвред. Аз ги познавам безусловно поименно. Това са сепаратисти, остарели омовци, македонисти, сепаратисти. Те желаят Пиринския край да се отдели от България. Това желаят тези хора, не го крият, те са го прокламирали. Там беше и Киряков, /…/ претендент за кмет, който постоянно взима по 2-3 гласа, което значи, че равнището на психологично здраве в Благоевград въпреки всичко е на равнище, защото това са неговите резултати на кметски избори. А видяхме и другия омовец Стойко Стойков от Сандански, който е прочут в обществото с влечението към личния си пол. Така че бяха се събрали всичките анти в Благоевградска област. Но грозната македонистка провокация на Мицкоски завърши пред клуба. Както споделих, потеглиха като аслани и не посмяха, не потеглиха да се покажат на площада, с цел да им задам очи в очи тези въпроси, които имахме да им задаваме. Да ги запитвам като са толкоз храбри и вършат такива неща в Скопие, ще имат ли смелостта да ги кажат в Благоевград. Разбира се, че те не посмяха, тъй като тези хора вътре в себе си са същински страхливци. А на тяхната провокация ние отговорихме с галерия. Показахме картини, исторически картини на историческата Вътрешна македонска революционна организация. Снимки на войводи: на Лука Иванов, на Тома Давидов, на Георги Николов Делчев, на Дамян Груев, на Борис Сарафов, на Тодор Александров, на Иван Михайлов. Цялата плеяда от именити български войводи и революционери, родени множеството от тях в Македония, били се за Македония, за Българска Македония, починали за Българска Македония.

Преподавали сте, обучавали сте същинска българска история, по този начин да разбирам.

Точно по този начин. Това им показахме, четите на Вътрешна македонска революционна организация, изключително сборните чети на Никола Въжаров и им казахте: " Вижте, може да видите някой от своите дядовци “. Без Мицкоски, който е със сърбомански, сръбски комунистически корени, той там дядо си няма да види. Неговият дядо най-вероятно е с някоя ушанка с петолъчка или нещо друго на нея. Но останалите можеха да намерят някой от своите дядовци. Това им показахме, показахме им галерия. Ние отиваме в културен клуб, ние не дойдохме с топки и камъни като първобитния човек в Охрид и Битоля, а дойдохме с галерия.

Затова антиевропейско меко казано държание през вчерашния ден чува ли се обаче освен в Благоевград, а и в Брюксел? Знаем, че вие не спирате да говорите, само че там чува ли се?

Не, не се чува. Те там не желаят да чуят. Тези там демонстрират фрапантен спестяващ, непоносим, срамен двоен стандарт. Когато да вземем за пример България пази и приказва за нарушени права на българи, тъй като това са нарушени права на жители, това би трябвало да бъдат европейски полезности. Онези навеждат главите и се вършат, че не са го чули. Когато Ламбе в Битоля пали, подпалва клуб, това не е ли повтаряне на Кристалната нощ в Германия при започване на гонението против евреите, довели до всеобщи убийства на евреи, до геноцид, до холокоста. Тези вършат същото, палят български клубове. В Брюксел, тези политически импотентни и полово неопределени хора, гледат в земята и се вършат, че не чуват и не виждат.

Сега някой ще каже: " Ами и вие сте част от тях “. А като сте там, не можете ли някаква опозиция, вие ги слагате на мястото, окей, но…

Говоря им ги непрестанно тези неща, те по тази причина не ме харесват. Аз не съм отишъл да ме харесват. Не съм отишъл да им се харесам на тях, а да пазя българския интерес подобен, какъвто го разбирам, и подобен, какъвто са ме изпратили българските жители да го върша. Но в Брюксел това не се чува и не се вижда преднамерено. Знаете ли какъв брой десетки, стотици хиляди писма, свидетелства, доказателства, недоволства сме изпратили до тях, безусловно сме ги залели. Повечето от тях като ме видят, споделят: " Да, да, получих го, получих го “, тъй като знаят какво ще ги запитвам. Да де, получи го, само че какво? Какво стана като го получи? Нищо не става. Нищо не става, тъй като в Брюксел се следва този доста нечестен разказ. Заради противозаконната съветска експанзия против Украйна, са решили да вкарат Македония в Европейския съюз макар българските възражения. Няма да стане. Между другото, Скопие, като им виждам държанието, те самите не желаят да влизат в Европейския съюз. Не би трябвало да се лъжем. Те също не считат да влизат в никакъв Европейски съюз.

Добре, аз имам въпрос. Знаем какъв брой доста чиновници има в тази голяма конструкция Европейски парламент, Европейската комисия, преводачи имат, доста преводачи. На тях някой не им ли преведе изявлението на Пендаровски преди дни, че вписването на българите в Конституцията на страната му не е приоритет и става въпрос за една от основните тематики при приемането на така наречен " Френско предложение “ през лятото?

Това е неизбежното изискване да стартират въобще договаряния. След като вписването на българите в Конституцията не е приоритет, няма да стартират договаряния. Просто няма да стартират договаряния.

Донев и Ковачевски се срещнаха, и за следващ път когато мултидисциплинарната така наречен " историческа комисия “ след двудневно съвещание не бил докладван необикновен прогрес.

Естествено, няма прогрес. Ако говорите с хората от нашата страна на комисията, ще чуете и ще видите от тях, че тази комисия има политическото предписание от страна на Скопие да не прави нищо. Нейна задача, сложена й е задача да не прави нищо. Те просто са решили да не вършат нищо. Това е тяхното решение. И това е ситуацията.

Оттук нататък нашата реакция каква би трябвало да бъде? И ние да се вършим, че не вършим нищо?

Нашата реакция би трябвало да бъде напълно друга от безусловно предателското държание на политически партии ГЕРБ, " Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, " Демократична България “, които изключително с цел да ги потупат по рамото от Брюксел, от Европа, от Европейския съюз, трансформираха главно българските условия. Когато Вътрешна македонска революционна организация беше част от ръководството, бяхме наложили твърда гаранция за отбрана на националния интерес, твърда гаранция. И тя беше бетонна.

Ядосан ли сте на ГЕРБ, че предадоха интереса ни по този въпрос?

Да, назовавам това изменничество. В политиката няма място за дразнене, за страст, обаче или би трябвало да следваш своята политическа линия или не я следваш. А когато стане дума за националния интерес, не може да си разрешаваш волности, даже в случай че те заплашват с включването в някакви описи, като " Магнитски “, " Гранитски “ и какви бяха други сходни, нито можеш с цел да ти пуснат грантове, да предаваш паметта на дедите си. Те направиха това. Те го направиха, с цел да угодят на западняците, да им се подмажат, да кажат какъв брой са те проевропейски, евроатлантически. Можеш да бъдеш и проевропейски и евроатлантически без да си народен изменник. Даже е наложително да не си народен изменник. А когато направиш такова изменничество, отваряш вратата за всички магарии. При нашите братя македонци, които единствено потвърждават, че сме един народ, когато им подадеш ръка, те ти залапват крайници. Ако им подадеш пръст, те ти захапват цялата ръка и когато ги пуснеш на одъра, те почват да скачат по масата, което прелестно потвърждава, че сме един народ. Но беше ясно отвред, че в случай че България се съгласи да даде зелена светлина, те ще стартират с простотиите и магариите. Съгласихме се, подпалиха клуба в Битоля, съгласихме се, направиха погрома в Охрид. Съгласихме се, одобриха мракобесен, ксенофобски закон, който не разрешава неправителствени организации с български имена. Това ли са европейски полезности? Ти да забраняваш неправителствени организации? Нали тези там, /../ талибани от заран до вечер пишат на своите, че тук не сме ги разрешавали и така нататък Как да кажа, България не може да не разрешава техни организации, а Македония ще не разрешава български организации, тъй като не им харесват имената? Това ли са им европейските полезности? Това не е ли двоен стандарт това? Не ли е двуличие, не е ли лицемерие, не е ли безочливост? Е всичко едно от това, което изброих. Е, безусловно и еднопосочно е, и не може да бъде нищо друго, и няма по какъв начин да бъде нещо друго, то е само и единствено това.

Благодаря ви за разбора, господин Джамбазки. И триумф в преподаването – правете изложения, образовайте.

И аз ви благодаря на вас. И се надявам да е било потребно на слушателите на Радиоверига " Фокус “. Ние ще продължим да бъдем на своя пост. Между другото, радиоверига и организация " Фокус “ са едни от доста дребното български медии, това не го споделям, с цел да ви върша похвали. Това е реалност, дружно с още една организация и националното радио, вие сте едни от доста дребното медии с навременна, съответна и точна информация по тематиката " Българска идея в Македония “.

Благодарим ви доста. Стремим сме да настоящи, да осведомяваме и да пазим националния интерес.

Петя КУЗЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР