Анета Димитрова и Десислава Георгиева – студенти в трети курс

...
Анета Димитрова и Десислава Георгиева – студенти в трети курс
Коментари Харесай

Отбор на ВСУ Черноризец Храбър е в ТОП 3 на архитектурен конкурс

Анета Димитрова и Десислава Георгиева – студенти в трети курс на компетентност " Архитектура "  на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " се класираха в ТОП 3 на националния стадий на XVII Международен архитектурен студентски конкурс, проведен от " Сен-Гобен ", оповестиха от образователното заведение.

Студентите опазиха плана „ SimplyCity " пред авторитетно жури от водещи академични преподаватели, архитекти и представители на компанията.

Тази година задачата на интернационалното издание на Архитектурния студентския конкурс е създадена взаимно с Община Варшава и е за възобновяване на зоната на  железопътната гара Варшава Изток. Студентите трябваше да показват своето виждане за развиване на  територията, като се съобразят с терена и с проекта на Варшава за реализиране на климатичните цели до 2050 година Проектът включва още възобновяване на остаряла фабрика, която да бъде употребена за интеграция на локалната общественост, както и строителство на нови студентски жилища. 

Екипът „ Е-Dea " на ВСУ „ Черноризец Храбър " заложи на удобството и здравословната витална среда в построяването на плана си „ SimplyCity " – многофункционален зелен комплекс. Специален акцент в плана са атриумът, стената за катерене и откритото експозиционно пространство. Предложеното реновиране на фабриката резервира красивата й фасада като част от културното завещание на града, само че я трансформира в съвременен център за срещи и културни прояви, за показване на традициите и занаятите. Сградите съставляват неповторим синтез сред актуалните строителни материали и растителността, разпростираща се по забавната структура на терасите. Проектът предлага богато озеленяване – един от най-търсените детайли на актуалната европейска градска архитектура. 

„ Озеленените фасади освен охлаждат пространствата, само че и въздействат върху микроклимата в постройките, усъвършенстват въздуха и понижават замърсяване на околната среда. За топлите връзки, свързващи постройките, предложихме панорамни фотоволтаични стъкла. Така топлите връзки са по едно и също време преливащи от зеленина зимни градини, кътове за отдих и спешно стълбище. Конструкциите по натурален метод водят към озеленените покриви на жилищните здания ", описаха третокурсниците Анета и Десислава. Те бяха най-младите участници в националния кръг на състезанието, като премериха сили с дипломанти на архитектурните факултети на други български университети.

Проектът на екип „ E-DEA " на ВСУ „ Черноризец Храбър ", с началник проф. д.а.н. арх. Александър Слаев, ще бъде показан на научната конференция в Архитектурния факултет и на други  предстоящи конгреси.

Конкурсът се прави за 17 поредна година и протича в два стадия - национално равнище, в който вземат участие екипи от студенти по архитектура от българските университети. Във втория, интернационален стадий, спечелилите от националните състезания ще презентират своите планове пред интернационално жури. Студентите по архитектура на ВСУ „ Черноризец Храбър " имат богат опит в присъединяване в влиятелния конкурс. В 10-то юбилейно издание петокурсниците Валентина Петрова и Калоян Димов завоюваха първо място в националния стадий на „ Multi Comfort " с план на тематика „ Училище на бъдещето ". През 2017 студентите Полина Славова и Ангел Петраков, студенти тогава в IV курс в ВСУ „ Черноризец Храбър " показаха България в Мадрид с план „ Мултикомфортна къща ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР