Анемията, позната още като малокръвие, е състояние, при което в

...
Анемията, позната още като малокръвие, е състояние, при което в
Коментари Харесай

Хранителни помощни средства при лечение на анемия

Анемията, позната още като малокръвие, е положение, при което в организма се следи дефицит на еритроцити (червени кръвни клетки) и равнището на хемоглобин в кръвта е понижено, което води до нарушение снабдяването на органите и тъканите с О2.

В по-голяма част от случаите анемията е желязодефицитна и визира най-много децата и бременните дами. Желязото е един от жизненоважните за организма минерали, посредством, на който, кислородът доближава до всички елементи на тялото.

Хората, страдащи от малокръвие усещат отмалялост, уязвимост, липса на сила, имат бледен и отпаднал тип.

Освен банкет на подобаващи лекарства, назначени от експерт, при анемия би трябвало да се употребява разнообразна храна, която да доставя на организма нужните хранителни субстанции, витамини и минерали, с цел да може той да се оправи с това положение. Ето кои са най-подходящите хранителни помощни средства при лекуване на анемия.

Месо

То е превъзходен източник на желязо и наложително би трябвало да участва в менюто на хората, страдащи от анемия. Сред типовете месо, най-наситени с този значим микроелемент са телешкото, еленското, свинското, както и черния дроб. Пилешкото, пуешкото и патешкото съдържат по-малко желязо, само че не трябва да се подценяват.

Зеленолистни зеленчуци

 зеленолистни зеленчуци при анемия

Зеленолистните зеленчуци са извънредно потребни за предварителна защита и лекуване на анемия. Те съдържат постоянни количества желязо, витамини и доста значими нутриенти. Най-богатите на желязо листни зеленчуци са: спанак, лапад, коприва, зеле, маруля и др.

Червено цвекло

Червеното цвекло е мощно естествено средство за справяне с анемията. Уникалното удобно деяние, което потребният зарзават оказва при такова положение, се дължи на високите количества желязо и холин, които се съдържат в него. Холинът има антиоксидантни свойства и оказва помощ за прочистването на организма от насъбраните в него отрови и тежки метали. Наред с това, аленото цвекло е богато на каротин, фолиева киселина и редица витамини – С, Р и РР.

Магданоз

 магданозът е богат на желязо

Традиционна българска фалшификация, употребена и тачена от епохи наред заради скъпите лечебни свойства и потребни хранителни субстанции, които съдържа – желязо, цинк, калий, калций и фосфор. Редовната консумация на магданоз доста усъвършенства положението на организма при анемия.

Пресни плодове

Плодовете изобилстват от витамини и минерали, които работят удобно при лекуване на анемия, покачат синтезата на хемоглобин в организма и спомагат за вярното действие на тялото. Могат да се употребяват в естествен тип или под формата на прясно изцедени сокове.

Ядки

Важно изискване тук е ядките да са сурови, като суровите фъстъци не са целесъобразни. Най-подходящи са бадеми, орехи и лешници. Бадемите са превъзходен източник на есенциални мастни киселини и други нутриенти и имат необикновено лечебно деяние при анемия, също така оказват удобен резултат и върху сърдечното здраве.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР