АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА е родена на 13 декември 1961 г. във

...
АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА е родена на 13 декември 1961 г. във
Коментари Харесай

Проф. д-р Анелия Клисарова: Трябва да върнем блясъка на Варна

АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА е родена на 13 декември 1961 година във Варна. Възпитаник е на Медицинския университет в родния си град, който приключва с премия " Златен Хипократ " за отличен триумф. Работи като ординатор в радиоизотопния център на Катедрата по рентгенология и радиология на МУ-Варна. През 1989 година е помощник, придобива и компетентност по здравна радиология. Специализира в София, Мюнхен, Ерланген, Базел, Берн и Аарау. Носител е на самостоятелната " Награда Варна " за достижения в региона на ядрената медицина. По време на двата мандата на проф. Клисарова като ректор на МУ във Варна се разкриват два нови факултета - по дентална медицина и по фармация, а през 2009 година за първи път в Югоизточна Европа се вкарва проучването на морска медицина, откриват се и нови специалности в Медицинския лицей към МУ-Варна - здравна козметика, медицински секретар и болногледач. Депутат е от Българска социалистическа партия в 42-то и 44-то Народно заседание. Министър на образованието и науката през 2013-2014 година

" Харчат се милиони, с цел да се излъска извън една ябълка, която е гнила от вътрешната страна "

" Необходимо е да бъдат основани идентични условия за живот на хората от централните и крайните квартали "

- Проф. Клисарова, какво загуби Варна през годините на ръководство на града от ГЕРБ?

- Варна загуби наградата " Най-добър град за живеене в България "! Това не е просто приз. Зад него стоят голям брой действителни критерии за изискванията на живот в обещано обитаемо място. Затова е от голямо значение за варненци, че го изгубиха. Това се дължи на няколко аргументи. Една от тях е безредната работа в ръководството на града. " Системата " на ръководство е на правилото: " В момента има пари, давайте да ги усвоим! " Усвояват се средства, без да бъдат следвани съответни стъпки, без проект и без обща визия.

- В последните години кметът се хвали с много планове за доста пари. Въпреки това съгражданите ви не са удовлетворени. Защо е по този начин?

- Ще се изразя нагледно за ръководството на града сега - харчат се милиони, с цел да се излъска извън една ябълка, която е гнила от вътрешната страна. Просто милиони потъват в бездънна яма. Реално това не води до по-добра градска среда, до по-добър живот за варненци. Ще дам за образец плана " Интегриран градски превоз ", по който досега бяха изразходвани 150 млн. лв.. Питайте варненци дали се е подобрил градският превоз през последните години.

Хората си спомнят с трогване какъв образ имаше Варна преди години. Това е реалност, който безусловно ни " крещи ", че има потребност от смяна, че морската ни столица не се развива в вярната посока. Друга причина е неналичието на бистрота при усвояването на средствата. Не на последно място е отсъствието на надзор върху разходването им.

- Според вас от какво се нуждае Варна?

- Преди всичко от транспарантно планово ръководство. От работеща администрация. От хора с хрумвания, които знаят по какъв начин да ги осъществят. От градски водачи, чийто доскорошен живот е минал във Варна, които милеят за града си и са подготвени да работят за просперитета му без " задни мисли ". Трябва да върнем блясъка на морската ни столица. Градът има голям капацитет, който се погубва поради безразсъдно ръководство.

- Народен представител сте два мандата и сте осведомена с проблемите на варненци. Кои от тях са най-наболели?

- На първо място има сериозен дефицит тук-там в детските ясли. Този проблем ще бъде решен с нови здания. С детските градини казусът е различен. Места има, само че доста от заведенията не са атрактивни за родителите по разнообразни аргументи - неприятни условия, раздалеченост и така нататък Необходима е по-задълбочена тактика по какъв начин всички детски градини във Варна да се трансфорат в привлекателно място. Много е значимо в тези заведения децата да получават най-хубавите професионални грижи, както и знания, а родителите да бъдат спокойни, че децата им са в сигурни ръце. Да не забравяме също обещаваното от години и дълго чакано изграждане на нова постройка на Математическата гимназия.

С години не е подобрявана инфраструктурата в дребните квартални улици. Трябва да бъдат основани идентични условия за живот на хората от централните и крайните квартали.

За опазването на здравето на Варна се прави много, само че все пак има какво да се желае, и то най-много във връзка с доболничната помощ и профилактиката.

Необходими са също съществени вложения в пристанищния комплекс, въпреки да не е малко направеното до момента. Трябва да се намерения на мястото да се построи конгресен център. Това ще сътвори благоприятни условия за по-широко развиване на туризма.

Не е загадка, че всички огромни инфраструктурни планове са свързани с държавното управление. Затова е нужна доста по-добра връзка, с цел да може Варна да си върне имиджа на водещ град на българското Черноморие.

От извънредно значение е модернизацията на градския превоз, тъй като от това зависи и чистотата на въздуха във Варна. Не е загадка, че от няколко години варненци не без съображение се оплакват от замърсяване на въздуха. Мога да приказвам още толкоз доста, само че няма да стигнат страниците на вестника.

- Очевидно проблемите на варненци са съществени. През последните години имаше обилни вложения в ремонт на центъра, само че при всеки малко по-силен дъжд той бе наводняван. Как съгласно вас ще бъде решен този проблем?

- Не единствено центърът, целият град е наводнен при всеки по-силен дъжд. Включително и новите кръгови кръстовища, които бяха построени над бул. " Васил Левски ". Дъждовното лято сподели какъв брой доста проблеми има и там. А приказваме за план, който коства над 120 млн. лв.! Нормално е всеки варненец да се ядосва от протичащото се. Чистосърдечно си признавам, че мен персонално ме е гняв. Не може от години при всеки дъжд Варна да се трансформира във Венеция, хората да страдат и никой да не взема ограничения. Това е неуместно! Понякога в действителност се чудя - настоящето ръководство не вижда ли протичащото се, не счита ли, че би трябвало да се подхващат някакви дейности в тази тенденция? Съвременните инженерни постижения дават толкоз доста благоприятни условия за решение на казуса. Просто са нужни разпоредителност и взаимстване на положителните практики от развитите европейски градове. И още веднъж дублирам: надзор!

- Кои са първите три най-спешни неща, с които ще се заемете като кмет на Варна?

- Плановото и транспарантно разходване на парите на данъкоплатците, прецизен надзор и преобразяване на администрацията в добре работеща конструкция в интерес на жителите, а не безредно ръководство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР