Андрей Цеков е кандидат за народен представител на Продължаваме промяната в

...
Андрей Цеков е кандидат за народен представител на Продължаваме промяната в
Коментари Харесай

Андрей Цеков, ПП: Държавата има пари. Само трябва да спрат корупционните течове

Андрей Цеков е претендент за депутат на " Продължаваме промяната "  в 24 МИР в София. В интервала декември 2021 година – август 2022 е зам.-министър на финансите в кабинета " Петков ", като в неговия сектор са публичните поръчки. 

Има 20-годишен опит в ръководството на капиталовия развой и огромни корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов "  в София. 

Г-н Цеков, чухме от вашата някогашна колежка в Министерство на финансите Росица Велкова, към този момент министър, една апокалиптична бюджетна картина. В същото време управническата ви стратегия е много великодушна. С дефицити и задължения ли смятате да финансирате обществените заплащания?

Росица Велкова повтаря същата мантра, която от 12 години слушаме от ГЕРБ, а точно – че България е бедна страна и не може да си разреши да има постоянна обществена политика. В резултат на тази мантра живеем в обстановка, в която приходите, изключително на обществено уязвимите групи, не подхождат на базовите потребности и потребности за естествен живот. По време на ръководството на държавното управление " Петков "  установихме, че в страната има пари и тя не е бедна, като се вземат поради запасите в обществените финанси. Те изтичаха под формата на корупция. Това не е наша оценка, а умозаключение от изследвания на Световната банка и Европейския парламент – за годишно приключване в размер на към 22 милиарда лв.. Открихме доста ясни знаци за корупция в публичните поръчки, в енергетиката, в селското стопанство и прекъсването на тези корупционни течове позволи държавата да има естествена обществена политика по време на ръководството ни.

Как се разписва това черно на бяло в бюджета – звучи като имагинерни упования за някакви " спестени "  от корупцията пари?

Тук става въпрос за успеваемост на разноските - когато се харчи не по-малко, а когато се харчи толкоз, колкото едно нещо коства. Това, което се е случвало в продължение на години, е, че артикули, услуги, строителство, са се купували на повишена стойност. И то съществено повишена. Бих споделил, че в областта на публичните поръчки имаме един дълготраен теч от към 30% от цената на всички поръчки. А на годишна база заплащанията по договорите за всички търгове надвишават 10-15 милиарда лв..

Една от главните ви предизборни поръчки още за миналогодишния избор бе преустановяване на порочната процедура възлагане посредством " инхаус ", където, казвате, се генерира голяма корупция, изключително във връзка с строителството. Но какво се случи – още в първите дни на 47-мото Народно заседание Движение за права и свободи внесе законодателни промени в тази посока. Защо не го направихте вие?

Нека първо да изясним законни или не са „ инхаус “ процедурите, тъй като мантрата, че са законни, е опорна точка на ГЕРБ. „ Инхаус “-ът, като юридически институт, ни е наследен от европейския законодател и е доста елементарен като система – в основата стои разбирането, че в случай че страната може да си свърши работата сама, не е нужно да избира частен реализатор. Точно тук е разковничето. Процедурата е оправдана най-много в областта на обществените действия. Например, една община да разпореди на общинско сдружение да сготви храна за бедните, вместо да си наеме кетърингова компания. Или пък да поддържа парковете и градинките. Може ли да е използван „ инхаус “-ът в областта на строителството? Аз постоянно съм казвал, че не трябва. 

Държавата има няколко „ кухи “ компании - „ Автомагистрали “, „ Монтажи “, „ Транспортно строителство и възобновяване “ и други - компании, които не вземат участие независимо на пазара, а се пълнят само от „ инхаус “ поръчки от страната – както се е случвало по времето на ГЕРБ. Тези компании се трансформират в „ черни кутии “, в които се наливат едни безконтролни средства. Защото при „ инхаус “-а на процедура няма конкуренция, цената е каквато се разбере страната сама със себе си. И това, което е открито от инспекциите, които назначихме, е, че възлаганията са на цени, неведнъж надвишаващи пазарните стойности.

Самото възлагане от страната е незаконосъобразно, тъй като тези компании нямат личен запас, с цел да изпълнят предоставените им обекти. И какво вършат? Превъзлагат дейностите, от време на време и съвсем на 100%. В случая с автомагистрала „ Хемус “ при 2,7 милиарда лв. по контракт, неотложно са превъзложени 1,8 милиарда и незабавно е заплатен 1 милиард в задатък. В случая с язовирите при 500 милиона по контракт са превъзложени съвсем 500 милиона. В случая с удълбочаването на варненското пристанище при 411 милиона са превъзложени 100%. Самото подписване на „ инхаус “ контракт с куха компания го прави незаконосъобразен, т.е. незабележим и не следва да поражда никакви правни последствия.

Понеже всички тези сдружения са обществени организации, с цел да превъзлагат, би трябвало да създадат публични поръчки, с цел да могат да разходват този запас конкурентно и да получат най-хубавата цена. В нито един от тези случаи това не се е случило. Парите са изтекли към субективно определени компании, а в някои случаи платените задатъци са в размер на 80% от цената на съответния контракт – без да има утвърдени планове, без да има позволения за градеж, или осъществени отчуждения. Ето по този начин изчезват едни пари, които след това е доста мъчно да бъдат възобновени, защото тези задатъци са обезпечени със застраховки.

За последните години ръководство на ГЕРБ по този начин са предоставени поръчки за над 6 милиарда лв.. Вече имаме ясни констатации и от Сметната палата, и от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), че цените са били повишени. Аз бих споделил, че парите са източени към чекмеджета, трезори и офшорни сметки.

Не ми отговорихте за какво не подкрепихте плана на Движение за права и свободи, в случай че не бяхте подготвени със собствен?

Движение за права и свободи внесе законопроект за възбрана на „ инхаус “-а, само че това няма по какъв начин да стане, защото съгласно евродирективата за публичните поръчки, която сме длъжни да транспонираме, се позволява „ инхаус “. Въпросът е по какъв начин се ползва. Така че казусът не е в качеството на закона, а в тези, които го ползват.

Към днешна дата не съжалявате ли, че си спечелихте зложелател в лицето на пътностроителните компании? Преди седмица служебният министър Иван Шишков разгласи разплащане, както и че единствено служебните държавни управления го правели, и предложи промени в Закон за устройство на територията за толерантност на незаконосъобразните градежи. Не трябваше ли постоянното държавно управление да уреди тези въпроси, станали мотив и за разпада му?

Имаме незаконосъобразно възлагане на повишени цени и осъществяване без строителна документи. Единственият метод, в случай че страната държи да съблюдава закона, е тези контракти да бъдат оповестени за оскъдни и страната да не прави заплащания по тях. Естествено, там, където е свършена някаква работа, правото споделя, че би трябвало да се заплати по себестойност. Така че за мен са странни дейностите на служебния кабинет сега, тъй като още по времето на предходното служебно държавно управление има два отчета към Министерство на регионалното развитие – един от чиновници на министерството и на външни специалисти, който открива същите неща, за които говорихме досега, а вторият – от самостоятелен външен специалист, юрист, който установи същите пороци. Защо при съществуването на тези отчети сега се правят заплащания, аз не мога да си обясня. За мен това е деяние, което желае да върне всичко, направено от нас, в изходна позиция, вместо да се гледа напред и да се продължи смяната.

Това, което всяко държавно управление би трябвало да направи, в това число и нашето, единствено че министър Гроздан Караджов имаше друго виждане по въпроса, е тези контракти да бъдат оспорени по правосъден ред и да бъде заплатено действително изпълненото по неговата действителна себестойност. 

Незаконното строителство предстои на унищожаване. Въпросът е би трябвало ли да бъде отстранено – съгласно мен не, тъй като това ще докара до спомагателни разноски за страната. Трябва да се плануват специфични разпореждания в закона първо то да бъде изпитано дали дава отговор на условията, тъй като е правено без формирани актове и протоколи, без строителен контрол. Ако дава отговор на условията, то тогава едно строителство може да бъде оповестено за търпимо, с цел да бъде продължено, само че от някой различен, а не по тези контракти.

Ние не водим война против строителните компании, ние водим война за отбрана на държавния интерес. 

Хората си желаят автомагистралата, желаят си развиването.

Да, обаче хората желаят и да имат и по-добро обучение, по-добро опазване на здравето. Да приемем, че ние продължим този модел с обезпечени за „ Хемус “ 3 милиарда, 1 от които за корупция – ще вземем ли тези пари от хората? Това ли би трябвало да е цената?

Работехте взаимно с Министерство на регионалното развитие в работната група по тези контракти. Имахте ли някакви индикации за това време, че министър Караджов просто ще напусне съвещанието на Министерския съвет и това ще постави началото на края?

Работата с Министерство на регионалното развитие беше сложна. Министър Караджов от самото начало твърдеше, че тези въпроси би трябвало да бъдат решени не по пътя на правото, а по пътя на политиката, която изисква взаимни отстъпки. В рамките на четири месеца можеше да бъде направено и завършено ново възлагане. Вместо това водехме вътрешна война с сътрудниците от „ ИТН “. Това е цената, която платихме. 

Споменахте компромис. Една от главните линии за офанзива към „ Продължаваме промяната “ е следната: за какво с ГЕРБ не може, а с Българска социалистическа партия, която беше срещу глобите за Русия, срещу военната помощ за Украйна, Русия за нея е другарска страна и е „ за “ договаряния с „ Газпром “, може? Поне обществено ГЕРБ заявява сходни с вашите, да ги назовем, евроатлантически полезности.

Ключовото е „ заявява “. Българска социалистическа партия е сътрудник, с който имаме по-малко пресечни точки чисто идеологически, само че имаме пресечни точки, които са ценностни. За нас алената линия са кражбите в страната. Българска социалистическа партия не е била в ръководството през последните 10 години и не може да бъде упрекната в сходни нещо. По отношение на геополитическата линия имаме разлики, само че не сме правили взаимни отстъпки.

Да си зададем въпроса до каква степен ГЕРБ е евроатлантическа партия - трансформирала ни в тотално подвластна от съветските енергийни доставки страна и спомогнала за заобикалянето на Украйна със строителството на „ Турски поток “ за 3 милиарда от държавните средства. В същото време газовата връзка с Гърция не можа да стане подготвена 10 години по времето на ГЕРБ, а при нас стана за 7 месеца.

Но главното ни разграничение с ГЕРБ е, че през последните 12 години тя сътвори едно клептократично ръководство. Всички държавни органи бяха впрегнати да способстват или прикриват източването на обществените запаси. Достатъчно е единствено да погледнем публичните поръчки. Преобладаващата част се разпореждат посредством елиминиране на съперниците. Установихме, че от всичките пари, които харчат 27-те най-големи общини, 59 на 100 се разпореждат на правилото „ отстраняваме всички участници, остава единствено един “.

Недостатъци на законите или на използването?

Основно на използването. Контролните органи не работят, съгласно мен целеустремено - и няма кой да ги накаже. АДФИ не беше влизала на ревизия през последните години, ние бяхме първите, които я изпратихме да ревизира НКЖИ, „ Монтажи “, АПИ и прочие На второ място, нямаме работеща прокуратура. Сезирахме я на няколко пъти и на няколко пъти тя отхвърли да образува досъдебно произвеждане.

Ето, служебният министър на правораздаването Крум Зарков предложи промяната в КПКОНПИ, за която не ви стигна времето в предходния парламент, като там е залегнало и правото на обжалване на отводите. Законопроектът ще е подготвен за разглеждане от новия парламент, който ще действа до съставянето (или не) на държавно управление. Вие ще го подкрепите ли, като се има поради, че издигате тази промяна като собствен приоритет?

В този му тип – двоумя се. Не сме съгласни да има президентска квота при назначението на членовете на Антикорупционната комисия. Ние бяхме подготвили законопроект и стоим зад него. Разбира се, там, където има пресечни точки с този на Крум Зарков, ще подкрепим.

КПКОНПИ и в този момент се назначава от Народното събрание, това, за което вие настоявате, и явно не работи.

За да се реформира КПКОНПИ и фактически да проработи, е належащо антикорупционно болшинство, каквото в предходния парламент явно нямаше. Напротив, оказа се че има мощно про-корупционно болшинство в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ. Не вярна и тезата на ГЕРБ, че реформираната КПКОНПИ би била „ политическа бухалка “. Ако допускаме, че Народното събрание се употребява за разпра с политическите съперници, то тогава значи, че ние въобще не сме парламентарна република.

Да се върнем на контролните органи. Осъществява ли, да вземем за пример, Агенцията по публичните поръчки (АОП) задоволителен надзор?

АОП реализира прелиминарен надзор при поръчките с директно договаряне, като тежест на възложителя е да потвърди за какво не може да разгласи търг. Другото е „ лотария “ - прави се инспекция на случен принцип, като софтуерът там не може да се манипулира. Когато влязох в МФ желаех да ми изготвят данни какъв брой поръчки годишно се ревизират и на каква стойност. Оказа се, че от 14 000 поръчки годишно се ревизират 500 на стойност към 500-550 милиона лв.. Това е едвам към 4% от всички търгове. И тук ние предложихме да се запази този надзор вид „ лотария “, само че и да се вкара прелиминарен надзор на огромните поръчки. Защо? Поисках статистика за търговете на стойност над 5 милиона лв., както и информация за това какъв % от общите пари са те. Оказа се, че става дума за към 600 поръчки – най-вече за строителство, услуги и доставки, които обаче съставляват 67% от всички средства. Ето, това е свястно – тези огромни търгове да се ревизират на доста ранен стадий и по този начин да се реализира качествено изменение.

Казвате „ програмен продукт, който не може да се манипулира “, което препраща към обвиняванията ви към организацията за одит на средствата от Европейски Съюз, към обвиняванията ви за разплащания с адвокатски адвокатски фирми отново с пари от Европейски Съюз. Замесените отхвърлиха. Още ли стоите зад тези си изказвания за злоупотреби?

Твърдо стоим зад изразената позиция. Фактите са потвърдени с документи. Между 2015 и 2021 година заместник-министърът на районното развиване Деница Николова е сключила над 500 контракта с адвокатски сдружения за процесуално посланичество по каузи. По договорите са платени към 5 млн. лева от програмата за районно развиване, макар че е безусловно неразрешено по нея да се финансират такива услуги. Подадени са погрешни заявления до Европейската комисия. От страна на дирекция „ Национален фонд “ и Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ при Министерство на финансите не е извършен никакъв надзор върху тези контракти, макар че са били длъжни да не позволен сходни разноски. Сезирали сме Европейската прокуратура и оттук нататък забърканите ще имат опция да се изясняват пред нея. Фактът, че ИА ОСЕС манипулира одитните извадки и субективно сортира кои планове да одитира е несъмнено открит от Европейската счете палата. През юли 2022 година тя излезе с такова умозаключение и установи, че е налице систематична уязвимост във действието на одитната организация.

Защо контролните институции да не се самосезират и по медийни изявления, каквито не липсват? Трябва ли да се чака единствено прокуратурата да се задейства?

АОП, да вземем за пример, няма задоволително човешки запас и единствено с цел да може да ревизира огромните търгове, за които говорихме, би трябвало да с назначат още хора. Но оттова насетне има и други органи, като АДФИ. Парадоксът е, че според закона, тя не може да се самосезира, би трябвало да й се подаде сигнал. Още едно неразбирателство.

Има и още нещо – страната има над 600 обществени инспектора. Всяка една бюджетна организация с бюджет или оборот над 10 милиона лв., има звено за вътрешен одит. Тези инспектори би трябвало да ревизират поръчките от възлагането, до осъществяването, само че не го вършат, тъй като са в директна взаимозависимост от „ началника “. Назначават се от ръководителя на бюджетната организация и единствено официално се утвърждават от министъра на финансите. Тази система не работи, инспекторите би трябвало да се назначават на централно равнище и тогава инспекторът Х ще знае, че кметът не може да го уволни и това може да направи единствено централната администрация. Това е по-дълбока промяна, която бяхме замислили и след 2 октомври ще си довършим работата.

В този смисъл подготвена ли е „ Продължаваме промяната “ да опита и с държавно управление на малцинството, откакто неведнъж сте заявили отвод от работа с ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ ИТН “, „ Възраждане “, а социологията остане непроменена и след вота?

Вярвам, че ще създадем устойчиво държавно управление с партиите, с които показахме, че можем да работим дружно по време на най-тежкия интервал на ръководство в България. Колкото до социологията – на предходните избори прогнозите се различаваха съществено от крайния резултат. Очаквам да забележим същото разминаване и на 3 октомври.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР