Андрей Никулин*, Каспаров.ruОграничаването на газовите доставки за Европа по газопровода

...
Андрей Никулин*, Каспаров.ruОграничаването на газовите доставки за Европа по газопровода
Коментари Харесай

Кремъл играе с последния си коз, но не – Европа няма да замръзне

Андрей Никулин*, Каспаров.ru

Ограничаването на газовите доставки за Европа по газопровода „ Северен поток “ е един от последните козове, който може да разиграе Русия. Според красивата легенда, която кремълските богопомазаници съчиниха сами за себе си, след врътването на кранчето слабите и изнежени европейци би трябвало да усетят цялата тежест на своето състояние,

да допълзят на колене в Москва

и да се съгласят с всички съветски претенции, чийто лист беше разгласяван неведнъж. По-просто казано – да предадат Украйна и да признаят " величието на Русия ", подлагайте шията си под кремълския ботуш.

Подразбираше се, че газовите ограничавания ще стартират през есента, дружно с отоплителния сезон, с цел да може ударът да е оптимално мъчителен, само че наподобява усложненията (на съветските военни – б.р.) по украинските фронтове и европейските ограничения за разкъсване със зависимостта от доставките на съветски енергоносители принудиха Кремъл да стартира интервенцията в този момент. За да предотврати запълването на западните газови складове и внезапно да ограничи поддръжката за Киев.
Само че опасността, която е в ход през последните дни, при неналичието на пиково търсене и наличните към този момент запаси в хранилищата, даде на Европа минимум половин година за маневриране и подготовка за зимата – разконсервиране на мощности във въглищните и атомните електроцентрали, търсене на нови снабдители, ограничения за ограничение на енергопотреблението и евентуално за продължение на добива от холандските газови залежи, чието затваряне се предвиждаше – не заради привършване, а по екологични съображения.
Разбира се, всичко изброено ще усили компликациите, пред които е изправена европейската стопанска система, и неизбежно ще усили цените на енергоносителите на локалните пазари, само че единствено ще ускори желанието на европейците да се отърват колкото може по-скоро от сходен непредсказуем и податлив към шантаж снабдител, и то непременно. И даже някои тактически отстъпки, като единодушието на някои страни и компании да заплащат газовите доставки " в рубли ", ще са ориентирани към печелене на време осъществяване на крайната цел.

Бълнуваната " замръзнала Европа " няма да се състои,

а в най-лошия случай ще ограничи потреблението на газ за най-големите нефтохимически производства, с цел да направи икономии. Загубите от тази мярка ще бъдат обезщетени от европейските фондове. А неизбежността Русия да загуби най-големия и най-изгоден пазар за своите енергоносители, на който търгуваше половин столетие, към този момент е явна. При това точно съветските дейности ще бъдат аргумента, който ще бъде показан пред гласоподавателите и " путинферщеерите " (разбиращите Путин – б.р.) в разнообразни страни.

Ако по-рано Русия плащаше за своите случки с бъдещето на внуците си, а загубите и изоставането биха се отразили върху благополучието на страната едвам след потомство, то в този момент сме в обстановка сами да консумираме плодовете на нашата прелестна политика. След година-две основна част от съветския петролен и газов износ ще се окаже неликвиден и просто няма да има на кого да оферират горивата си. По неприятното е, че и светът, и Европа последователно ще свикнат да живеят без съветските доставки и, с цел да може Русия да върне най-малко част от изгубения пазар, ще би трябвало да постави големи старания – даже да е решила вътрешните си проблеми и да е станала релативно спокойна демократична страна.
За да се върне доверието на купувачите, което в този момент се унищожава по този начин неразумно в късогледото предпочитание някак да бъдат уязвени и притиснати политическите съперници.

* Андрей Никулин е московски политолог, определящ себе си като либерал. Известен е като критик на управляващите, въпреки че от време на време се съгласява с решенията им.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР