Андрей Бабиш Чешката социалдемократическа партия се очаква да обяви, че

...
Андрей Бабиш Чешката социалдемократическа партия се очаква да обяви, че
Коментари Харесай

Партиите в Чехия се приближават към коалиционно споразумение за правителство


Андрей Бабиш

Чешката социалдемократическа партия се чака да разгласи, че нейната членска маса е дала утвърждението си групировката да взе участие в кабинет, доминиран от центристката политическа мощ Действие на недоволните жители. По този метод ще се постави край траялата над осем месеца политическа рецесия след неуверения резултат на последните парламентарни избори, съобщи Ройтерс.

Участието на ЧСДП в сходна коалиция беше сложено на гласоподаване на вътрешнопартиен референдум измежду членската маса. Източници от партията обявиха, че съгласно частичните резултати ще бъде дадена зелена светлина за присъединяване в държавно управление, въпреки и някои от членовете да са срещу.

" Казаха ни, че даже и всички останали членове да са дали своят вот срещу, това няма да промени резултата ", сподели пред Ройтерс един от депутатите на ЧСДП. Друг представител на партията също съобщи, че гласувалите на референдума ще поддържат новата коалиция.

Откакто партията му завоюва изборите на 30 октомври, водачът на Действие на недоволните жители Андрей Бабиш не може да откри поддръжка за формиране на държавно болшинство.

Той е разследван за хипотетична корист с 2 милиона евро европейски дотации. Бабиш отхвърля обвиняванията и окачестви следствието като скрит план против него.

Правителство на Действие на недоволните жители и ЧСДП ще има 93 гласа в 200-местната долна камара и с цел да получи избор на доверие - чието гласоподаване постоянно е един месец след назначението на нов кабинет - ще би трябвало да разчита на антинатовската и проруска Комунистическа партия.

Комунистите дадоха поръчка, че ще гласоподават в поддръжка на кабинета, въпреки и Бабиш да отхвърли да извърши някои от настояванията им, като да вземем за пример да бъде понижено присъединяване на чешки военни в задгранични задачи под флага на НАТО.

Бабиш даде обещание макар предстоящото съглашение с комунистите, които не са взели участие във властта от края на тоталитарното си ръководство през 1989 година, да държи Чехия на корав прозападен курс, отбелязва Ройтерс.

Той даде обещание и да увеличи заплатите в обществения бранш и да усили вложенията в инфраструктура, както и да понижи налозите. През последните две години Чехия отчиташе бюджетни остатъци, което разреши да има по-отхлабена фискална политика.

Комунистите ще имат съдружник в лицето на проруския президент Милош Земан във връзка с най-малко някои от политическите дейности на държавното управление.

Бабиш е длъжностен министър председател, откогато през януари при първия му опит за държавно управление, кабинетът, който беше еднопартиен, не получи избор на доверие.

Той сподели, че е допустимо до края на юни да бъде формирано ново ръководство и след 9 юли да желае избор на доверие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР