Андреа Станчиу ръководи ACCA в Югоизточна Европа. Разполага с 20

...
Андреа Станчиу ръководи ACCA в Югоизточна Европа. Разполага с 20
Коментари Харесай

Андреа Станчиу, ACCA: Двойната материалност ще е най-голямото предизвикателство за финансистите при CSRD

Андреа Станчиу управлява ACCA в Югоизточна Европа. Разполага с 20 годишен опит в сектора и е виновна съответно за дейностите и в България. ACCA e асоциация на сертифицираните експерт-счетоводители, която се занимава с подготовката на фрагменти от сектора в целия свят.
Интервюто е взето по отношение на навлизащите промени за нефинансовото отчитане от страна на огромния бизнес в България. Според директивата CSRD, която ще бъде транспонирана от българския парламент през 2024, 500 от най-големите български компании би трябвало да рапортуват активността си съгласно европейски стандарти за отчитане на резистентност (ESRS). Дългоочакваните стандарти, които на процедура вкарват в действие зелената инструкция CSRD, бяха признати в последния ден на юли от Европейска комисия.. Предстои да забележим през идващите месеци по какъв начин и дали българският бизнес ще стартира да прави промени, които ще го приготвят за устойчивото отчитане, както и кои ще са огромните играчи в пазара на ESG услуги, които ще изготвят отчетите.
Може да се каже, че има огромен песимизъм в българския бизнес във връзка с ESG политиките - това мъчно може да бъде измерено, само че е част от всеобщия тренд изключително във връзка с обществената и управническата част. Защо е значимо тази рамка да бъде възприета и какво прави ACCA по въпроса?
Нека стартира с фразата " всеки обича напредък и всеки ненавижда смяната в него ". Попитахте за скептицизма в България - мога да кажа, че това се среща на всички места. Ирландия да вземем за пример е страна, която е доста напред в развиването си във връзка с политиките за финансова резистентност. Разговаряхме там с представители на локални МСП-та и тяхното мнение за ESG директивите беше едно - те го виждат като разход. Трябва да бъдем почтени, че бизнесът го е боязън от неустановеност. Но би трябвало да се променим, тъй като цялата смяната значи и нов бизнес - най-малко за тези, които желаят да се учат и да работят.
Кой печели досега в конкуренцията сред старите и новите играчи? Борбата за клиенти, на които да бъдат направени нефинансовите доклади е сериозна.
Мнението ми е, че счетоводителите и инспекторите са най-хубавите за приготвянето на устойчивите доклади. Това обаче включва и други експерти към техните екипи, само че ултимативно счетоводителите и инспекторите са най-добре готови регулаторно.
Реклама През 2024г България би трябвало да транспонира CSRD директивата. Това е първият огромна миг в имплементирането на ESG политика на процедура, която ще се усети от бизнеса. Какво очаквате да се промени в страната и като цяло може ли да чакаме смяна в бизнеса в Европейски Съюз?
Трудно ми е да приказвам за България съответно, само че мога да кажа, че членуването в Европейски Съюз е добра причина. Всички в последна сметка ще би трябвало да се преценяват с нефинансовото отчитане, защото CSRD е просто първата стъпка. Хората би трябвало да са осведомени какво ги чака, като не мисля, че България е обратно спрямо други страни, дори в противен случай.
Какво е най-голямото предизвикателство в отворения пазар на ESG услуги сега. Как би трябвало да се реши кой може да бъде ESG инспектор? В България дипломираните счетоводители желаят да " запазят одита на ESG " единствено за тях и да основат монопол, който към този момент съществува в одита?
Най-големият проблем е в неяснотата - къде, по кое време и по какъв начин. Нещо, което може да бъде от огромна значимост за една компания, може изобщо да не важи за друга. Дефинирайте " монопол " в одита?
Почти целият ESG бизнес ще се концентрира при избрани инспектори, които по този начин или другояче са концентрирали одиторските услуги при себе си.
За да не се случва грийнуошинг, би трябвало да има регулатор. CSRD задължава тези, които работят по използването и спазването да имат несъмнено обучение/образование - не по инструкция, само че с цел да е сполучлива работата. Не мисля, че фирмите от огромните 6 могат да запазят бизнеса единствено за тях, само че, да вземем за пример, огромните 4 ( PWC, Deloitte, EY, KPMG) разполагат с ноу-хау и фрагментите да водят измененията.
Коя е най-трудната част от счетоводна позиция за използване на CSRD?
Определяне на материалността и съответността на източници на информация. Ще има разнообразни правила за всеки бранш. Най-голямото предизвикателство е така наречен " двойна вещественост ".
Реклама Какво би трябвало да знаят счетоводителите и инспекторите за идната смяна, която ще промени работата им?
Това, което би трябвало да знаят е, че дава опция за развиване в спомагателна сфера - нужна е информация и образование въпреки всичко. Те имат аналитичните умения и критичнитното мислене.
Свързани публикации Савин Дянков, PwC: Счетоводен програмен продукт и ERP система към този момент не са задоволителни за добре функционираща финансова функционалност 3 ноември 2023, 10:00 ЦИД: Краят на въглищата няма да докара до огромно повишаване на тока 17 октомври 2023, 09:41 Въглеродната индиферентност към този момент е равна на сигурност 13 октомври 2023, 07:35
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР