Анатомия на едно падане е големият победител с отличието Най-добър

...
Анатомия на едно падане е големият победител с отличието Най-добър
Коментари Харесай

„Анатомия на едно падане” е големият победител на Европейските филмови награди

„ Анатомия на едно рухване ” е огромният победител с оценката „ Най-добър филм " на 36-ите награди на Европейската Филмова Академия. По-рано тази година филмът получи „ Златна Палма ", друга влиятелна премия на кинофестивала в Кан.

Във фокуса на сюжета е Сандра, сполучлива немска писателка, която живее в изолирана хижа във френските Алпи. Тя е там със брачна половинка си Самуел и с незрящия им наследник Даниел.

Когато Самуел е открит мъртъв в снега, съмненията не закъсняват. Продукцията се отличи със мощния си сюжет и с това, че е изигран като правосъден развой. „ Анатомия на едно рухване ” действа като самобитна аутопсия на предубедеността и двусмислието, а съдът е сцена, на която всеки жест и дума са подложени на подозрение и преоценка.

Жюстин Трие получи премия „ Най-добър режисьор " за кино лентата. Заедно с колегата ѝ, в работата и в живота, Артур Харари си поделиха и оценката „ Най-добър сюжети "

При приемане на статуетката Жюстин Трие показа, че сюжетът е писан по време на пандемията. За нея изолацията е била същинско тестване и за връзките ѝ с Харари, само че за наслада двойката е съхранила връзката си.



Очаквано Сандра Хюлер, която е в основната роля на кино лентата, получи премия за „ Най-добра актриса ". Тя бе номинира и за ролята ѝ в различен филм от тази година „ Зона на интерес “.

Когато одобри премията, Хюлер приказва за другите спорове, които раздрусват света и прикани присъстващите да запазят минута безмълвие, с цел да си показват „ мира безмълвно, мощно и блестящо “.

„ Анатомия на едно рухване ” получи премията и за монтаж и премията на Европейските Университети, която се гласоподава авансово в 24 европейски университета, в 25 страни и се гласоподава авансово на среща в Хамбург.

Филмът не е формалното предложение на Франция за присъединяване в конкуренцията за чуждоезичен филм за премиите “Оскар ” през 2024 година, само че въпреки всичко е обсъждан като кандидат за премиите в главните категории.

Другите оценки на Европейските кино награди

„ Най-добър европейски артист " получи Мадс Микелсън за ролята си в „ Обетована земя ”.

„ Най-добър документален филм " е естонската номинация за " Оскар " - „ Smoked sauna sisterhood ”.

Филмът на Пабло Бергер “Роботски фантазии ” получи „ Най-добър анимационен филм ". Бергер скандира: „ Анимацията не е род! ”, до момента в който одобри премията.

Британската актриса и носителка на “Оскар “, Ванеса Редгрейв взе европейското отличие за повсеместен принос.

Легендарният маджарски режисьор Бела Тар получи възторжени аплодисменти, когато Майк Дауни му връчи почетната премия на президента и борда на Академията. Това е рядко достижение. Тар е едвам шестият режисьор, почетен с тази чест, след Маноел де Оливейра, Анджей Вайда и Коста-Гаврас, както и актьорите Мишел Пиколи и Майкъл Кейн.



Академията също уважи всички кинотворци, които починаха през предходната година. Сред тях е българският режисьор и сценарист Анжел Вагенщайн.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР