Анализаторите на Cru Group са изчислили, че недостигът на оптични

...
Анализаторите на Cru Group са изчислили, че недостигът на оптични
Коментари Харесай

Световен дефицит на оптични кабели – цените вече скочиха със 70%

Анализаторите на Cru Group са пресметнали, че дефицитът на оптични кабели в разнообразни райони на света е довел до по-високи разноски за влакната и по-дълги периоди за доставка. Това заплашва амбициозните проекти на фирмите за създаване на най-модерна телекомуникационна инфраструктура.

Според анализаторите на Cru Group Европа, Индия и Китай са районите, в които цените на оптичните кабели се покачват най-вече. Компанията пресмята, че цената на оптичните нишки се е повишила от рекордно ниските 3,70 $ на километър кабел през март 2021 година до 6,30 $ на километър кабел през днешния ден, което допуска нарастване от 70%.

Въпреки че пандемията от ковид принуди някои огромни софтуерни и телекомуникационни компании да понижат финансовите си вложения, търсенето на интернет услуги набъбна. Това докара до дефицит на оптични кабели, които са един от най-важните детайли на интернет инфраструктурата. Големи компании като Amazon, Microsoft, Гугъл и Meta Platforms построяват нови центрове за данни, с цел да отговорят на възходящото търсене. Освен това те би трябвало да изградят автомагистрали, свързващи разнообразни елементи на света. В същото време държавните управления по света са си сложили амбициозни цели за широколентовите и 5G мрежите. И в двете области се изисква полагането на голямо количество оптични кабели подземен.

" Тъй като разноските за разрастване ненадейно се удвояват, пораждат въпроси по отношение на способността на страните да изпълнят своите инфраструктурни цели и въздействието, което това ще окаже върху световната съгласуваност ", споделя анализаторът на Cru Group Майкъл Финч.

Cru Group пресмята, че общото ползване на оптични кабели през първата половина на 2022 година се е нараснало с 8,1% на годишна база. На Китай се падат 46% от общия брой, а Северна Америка е най-бързо развиващият се район с 15% нарастване на годишна база.

Недостигът на оптични кабели значително се дължи на повишението на цените на някои от значимите съставни елементи, употребявани в индустриалния развой. Недостигът на хелий, който е най-важният съставен елемент за производството на стъклени нишки, се дължи частично на спирането на доставките от Русия и Съединени американски щати. Цената на хелия е повишена със 135% през последните две години. Силициевият тетрахлорид е различен значим съставен елемент за производството на стъклени нишки. Според Cru Group разноските за този съставен елемент са се нараснали с 50%.

" През цялата си професионална кариера не съм виждал нещо сходно на инфлационна рецесия ", разяснява Уендъл Уикс, основен изпълнителен шеф на Corning, един от най-големите производители на оптични кабели в света. Той също по този начин означи, че Corning усилва производството си, с цел да отговори на възходящото търсене от страна на държавните управления, телекомуникационните компании и софтуерните колоси. Наред с другото, за тази цел Corning ще построи нови индустриални обекти в Съединени американски щати и Европа.

Въпреки че разноските за оптични кабели доближиха най-високата си стойност от юли 2019 година, Северна Америка беше наранена в по-малка степен от Европа, Китай и Индия. Според Уикс, в Съединени американски щати цената на влакната се е нараснала единствено с 2% през 2022 година, до момента в който от 2012 година насам тя непрестанно понижава. Според него цената на влакната ще остане висока за известно време, само че в последна сметка рецесията ще бъде преодоляна.

Мартин Бланкен, основен изпълнителен шеф на Exa Infrastructure, интернационална компания за цифрова инфраструктура, съобщи, че цените на оптичните кабели са се повишили с най-малко 20% през последните шест месеца. Той също по този начин означи, че в някои случаи разноските за влакната би трябвало да се наблюдават безусловно по дни. Това докара до доста удължение на периодите за доставка на нишки от 20 седмици до съвсем една година за доста от по-малките клиенти на компанията.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР