Анализатори на Barclays наскоро заявиха, че китайските производители могат да

...
Анализатори на Barclays наскоро заявиха, че китайските производители могат да
Коментари Харесай

Светът е изправен пред пренасищане с евтини китайски чипове – на западните страни ще им е трудно

Анализатори на Barclays неотдавна обявиха, че китайските производители могат да удвоят размера на производството на съвременни чипове през идващите 5 или 7 години. Този размер ще нарасне с 60% през идващите 3 години. Някои специалисти считат, че западните съперници мъчно ще устоят на това нахлуване. Очаква се не всички регулаторни принадлежности да работят в тяхна изгода.

Професор Крис Милър, създател на книгата „ Войната на чиповете “ и експерт по международния пазар на полупроводници, показа мислите си по този въпрос пред Financial Times. Той показа опасенията на други представители на сектора. Те считат, че необузданата агресия на китайските производители на чипове през идващите години може да докара до свръхпроизводство и презапасяване на пазара. Китайските компании към този момент са лишени от достъп до модерни литографски технологии. Но въпреки всичко те интензивно усилват производството на примитивни чипове, които не са обект на наказания от запада.

По време на неотдавнашната си конференция за тримесечните доходи управлението на TSMC, макар че призна, че съществува опасност от световно свръхпроизводство на съвременни чипове, изрази мнение, че тя не съставлява директна опасност за бизнеса на TSMC. Според основния изпълнителен шеф, компанията освен се концентрира върху персонализирането на процесите, с цел да отговори на потребностите на съответни клиенти, което прави проблематична промяната на производителите, само че и подписва дълготрайни контракти, които подсигуряват постоянни облаги в региона на модерната литография.

По тази причина TSMC не се опасява от конкуренцията на китайците. А даже ще усили потенциала си за произвеждане на същите 28 nm артикули, да вземем за пример.

„ Китайската инвазия “ няма да засегне еднообразно всички сегменти на пазара на полупроводникови съставни елементи. В автомобилния бранш да вземем за пример, даже и след пандемичната рецесия с доставките на чипове се е развила наклонността към дълготрайни контракти. В тази област китайските производители също няма да могат да притеглят клиенти от задграничните си съперници.

Поради големия подбор от чипове с китайски генезис е мъчно да се ръководи предлагането им. Така че Милър е податлив към концепцията за селективно ограничение на достъпа на китайски чипове до западните пазари. Например, от съображения за сигурност управляващите на някои страни могат изцяло да блокират достъпа до техните пазари на артикули, употребяващи китайски съставни елементи. В бранша на защитата този принцип към този момент работи на доста места. Към него може да се причисли освен здравното съоръжение, само че и електрическите автомобили. Макар че последните, заради необятното им потребление и засищане с електроника надали в миналото ще попаднат напълно под такава възбрана.

Западните страни могат да продължат да оказват напън върху китайските производители посредством достъп до съоръжение за произвеждане на чипове. Само че при нужда обсегът на глобите ще се разшири. Докато Съединени американски щати и Япония е по-вероятно да изпитват угриженост за националната сигурност, когато се занимават с китайските снабдители, Европа е склонна да работи с пазарни средства, в случай че това е подходящо и допустимо.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР