Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват,

...
Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват,
Коментари Харесай

Цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на сделките вече е доста колеблив

" Анализът демонстрира, че цените на парцелите не престават да се повишават, само че растежът на броя на покупко-продажбите е към този момент много неуверен. В някои градове има спад, а в някои – лек растеж. Еуфорията от последните 3 година, когато всяка година имахме едновременен растеж и на цените, и на броя на покупко-продажбите сякаш към този момент е зад нас. Няма балон на пазара на недвижимите парцели, по-скоро чакаме усмиряване. " Това съобщи Георги Павлов, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели.
По думите му в този момент цените са на равнището или малко по-ниско отпреди 10 година Едновременно с това приходите в този интервал се покачиха сред 30-40% и не престават да нарастват, добави Павлов в изявление за bTV.
Според него купувачите имат повече условия към парцела, който търсят.
" Благодарение на сериозния растеж на новото строителство към този момент има повече предложения, които би трябвало огледате, преди да вземете решение. Цените са много високи, тъй че купувачите би трябвало са изправени пред значим избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с размера, която търсят ", уточни още той.
По думите му броят на хората, които вземат заем, с цел да купят парцел, се усилва всяка година.
" Вече хората, които купуват с заем, са доста повече като дял по отношение на тези, които купуваха с заем преди 10 година Една от аргументите са преференциалните условия на банките – лихвите през днешния ден са 2 пъти по-ниски, в сравнение с преди 10 година ", разяснява той.
По мотив появяването на купувачи, които вземат парцел 100% с заем, Павлов съобщи, че това е рискова наклонност и би трябвало да има рестрикции.
" Това са хора, които нямат задоволително капитал, с цел да се включат в такава договорка, и вземат и ипотечен, и потребителски заем, с цел да съумеят да я финансират ", акцентира той.
Според икономическия анализатор Лъчезар Богданов евентуално се задава краят на няколкогодишния интервал на тези, на процедура, нулеви лихви. Според него това не е обикновено състояние, което може да бъде стабилно в дълъг интервал от време.
" Парите имат цена, отсроченото ползване има своята цена и няма по какъв начин в дълготраен проект да останат в това състояние ", сподели Богданов. Прогнозата му е, че още следващата година в еврозоната ще стартира наклонност за повишане на лихвите, което няма по какъв начин да не се придвижи и у нас.
По данни на Българска народна банка отпуснатите жилищни заеми до август 2018 година са 10,15 милиарда лв., като растежът е 9,6%.
Освен това, в случай че сега приблизително българинът тегли приблизително 100 000 лева за 20 години, при рента 3,3% месечната вноска му е 570 лева Ако лихвата се повиши с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на съвсем 600 лева, или с 25-30 лева, пресметна кредитният съветник Тихомир Тошев.
" Винаги съветваме хората да считат, какво би се случило, в случай че лихвата се увеличи с 1 процентен пункт – т.е. в случай че от 3,3% стане 4,3%. Тогава междинното месечно заплащане ще нарастне с към 50 – 60 лева – до 622 лева ", добави той.
Има разлика по какъв начин ще нарастнат към този момент изтеглените заеми, тъй като прогнозите за покачване на лихвите ще се отразят за новоотпусканите заеми, означи Тошев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР