Анализът е препубликуван от Поляци вече ще наричат руския град

...
Анализът е препубликуван от Поляци вече ще наричат руския град
Коментари Харесай

Кьонигсберг, Калининград, Крулевиец. Как Полша се бори с Русия в името на паметта

Анализът е препубликуван от

Поляци към този момент ще назовават съветския град Калининград с едно от старите му имена - Крулевиец (Королевац, Кролевец, Кралевец). Това е неговото полско име, останало от времето, когато обитаемото място е било част от Полското кралство през интервала XV-XVI в.

Това реши държавното управление във Варшава, като се базира на решение на Полската комисия по географска стандартизация към Главната геодезична работа на страната от 9 май. Според Варшава кръщаването на града в руско време е било изкуствено и по никакъв метод не е обвързвано с предишното и културата на обитаемото място и района.

Днес, въпреки и част от Руската федерация, самият Калининград е ситуиран отвън границите ѝ, в една територия, намираща се сред Полша, Литва и Балтийско море. По този метод градът съществува на територията на Полша със статута на полуесклав (есклав, който има изход на море).

Членовете на упоменатата полска комисия не крият, че една от аргументите за решението им е и съветската експанзия против Украйна, която стартира преди повече от година

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова решението " неприятелски акт " на полската страна и го оприлича на " граничещо с безумието ". Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев предложи Краков да стане още веднъж Кракоу, Гданск - Данциг, Шчечин - Щетин, а Вроцлав - Бреслау. Нещо повече, Медведев даже предложи и Полша да стане още веднъж Варшавско херцогство.

 Кремъл назова решението на Полша да преименува Калининград Кремъл назова решението на Полша да преименува Калининград " неприятелски акт "

То е формирано след подписването на Тилзитския контракт от 1807 година сред Русия и Франция от полски и литовски територии. В резултат от Наполеоновите войни по-голямата част от херцогството е дадена на Руската империя и по-късно е наречено Кралство Полша.

От Полското кралство до Съюз на съветските социалистически републики

 Кратка история на ПолшаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Оспорваният през днешния ден град е основан в средата на XIII в. към известния Кьонигсбергски палат на рицарите от Тевтонския медал. Въпреки неголямото си население спрямо други центрове, градът ще стане неповторим със своето значение за международната просвета, изкуство и просвета.

През разнообразни интервали от историята си той е бил част от Полското кралство, териториите на Тевтонския медал, Прусия и по-сетне Германия. В продължение на епохи градът е ситуиран сред Полша и Литва и като част от Източна Прусия е прочут като Кьонигсберг.

Постепенно в завладените пруски земи се настаняват немски колонизатори, които асимилират локалното пруско население. През XVI в. прусаците и литовците са към този момент едвам към 1/5 от локалното население. През същото столетие тук е открит немски университет и е напечатана даже и първата книга на литовски език.

Само за четири години, от 1758 до 1762 година градът е част от Руската империя. През столетията той става прочут и със своите фамозни Седем мостове. През XVIII в. Кьонигсберг свързва ориста си и с родения тук популярен мъдрец Имануел Кант (1724-1804).

По време на Втората международна война, в следствие от въздушните бомбардировки на Съюзниците, както и последвалите артилерийски удари на Червената войска при завладяването му при започване на април 1945 година, близо 4/5 от града е унищожена. След края на въоръжения спор дружно с Източна Прусия Кьонигсберг става част от Съветския съюз. Германските му поданици са прочистени и популацията му понижава доста. През идващите години руската власт заселва там жители на Съюз на съветските социалистически републики от други райони на страната.

 Кратка история на Русия (От Иван Грозни до Путин)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

След анексирането му от Съюз на съветските социалистически републики през 1946 година градът е кръстен на името на умрелия преди малко Михаил Калинин. Той е непосредствен на Сталин и ръководител на Президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики по време на Втората международна война. Той се счита за един от основните идеолози на всеобщите убийства в Катинската гора, където са разстреляни над 20 000 полски офицери. През 1946 година е срутен славният Кьонигсбергски палат по заповед на локалния първи секретар на Областния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.

Калиниград против Кьонигсберг

Името на града и неговото богато културно завещание стават основа за символна битка за предишното и сегашното. Тя включва в себе си както опозиционни антисъветски и антикомунистически жестове, по този начин и опити на властта в Кремъл да присвоява непозната културна традиция.

Опозиционните протестни жестове може от време на време да потеглят от напълно почтени на пръв взор неща. В България да вземем за пример през 60-те години в една от готварските книги на Пенка Чолчева е поместен не " сладкиш по Калининградски ", а точно подобен " по Кьонигсбергски ".

През 70-те и 80-те в руските метафизичен среди зачестяват проучванията върху Кант. Спомням си и шегите на философа Иван Стефанов на лекции: " Колеги, може би към този момент го считат за техен?! ". Това роди измежду състудентите ми и подигравките за " Калиниградската философска школа ".

Имена и залози

Исканията в Полша за преименуването на Калининград датират още от началото на 90-те години на предишния век. В оня миг желанията са свързани с старания за връщане на остарялото му име Кьонигсберг. Налице е и предпочитание да се възстановят имената на улиците и квартали, както са били до края на 30-те години - Хуфен, Юдитен и други

Отдавна в Литва има табели по пътищата, които сочат към Кралевец. Изглежда в новото преименуване си е споделила думата националистическата наклонност в Източна Европа през последното десетилетие.

 Стамболов след Стамболов. История, политика и памет (1895 – 2020)С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Случаят с Кьонигсберг-Калининград-Крулевиец е единствено част от един по-общ проблем към паметта и културното завещание във вчерашна и днешна Европа. Историята е оставила каша от имена на обитаеми места, които променените граници, както и миграции на население, провокират.

Не на последно място тези промени са и резултат от целенасочените старания и политика преследвана от националната страна, които също трансформират имената, а от време на време и етнодемографския образ на градовете.

Затова в историята и в сегашното имаме Адрианопол-Едирне-Одрин, Филипопол-Филибе-Пловдив, Тесалоники-Салоника-Солун, Леонопол-Лвив-Лвов и отново Лвив, Кронщад-Брашоу-Брашов; Клаузенбург-Колошвар-Клуж; Херманщат-Надьсебен-Сибиу; Скопие-Шкуп; Дебър-Дибра и така нататък

А и за какво да вървим толкоз надалеч. Макар и без славата на Кьонигсберг имаме Цариброд-Димитровград-Цариброд, Горна Джумая-Благоевград. А да не приказваме за още по-богатата траектория на Касъм-Стантул Димитру-Йон Георге Дука-Генерал Тошево.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР