Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,

...
Анализът е препубликуван от - платформа за проверка на фактите,
Коментари Харесай

Старо видео невярно твърди, че Украйна използва забранени български боеприпаси

Анализът е препубликуван от - платформа за инспекция на обстоятелствата, основана по самодейност на Асоциацията на европейските публицисти - България. Видео, оповестено в ТикТок, твърди, че в завладени от съветската войска украински територии са открити " неразрешени български боеприпаси ". Във видеото човек във военна униформа, който се намира в окоп, демонстрира пред камерата кутия с ВОГ-17 - боеприпаси за гранатомети. Той твърди, че те са открити в завладяни украински позиции и че са създадени в България. Оригиналният текст на видеото е на съветски, само че в горния десен ъгъл на фрагментите е прибавен надпис на български, който гласи " Украйна употребява неразрешени български боеприпаси ".

Видеото е оповестено в ТикТок на 9 април 2023 година и е гледано над 150 хиляди пъти. Споделено е и във Facebook група с близо 15 хиляди консуматори.

Оригиналният съветски текст не твърди, че става дума за неразрешени боеприпаси, само че в него фактически се споделя, че откритите заряди за гранатомети са създадени в България. " Това са същите тези български ВОГ-ове, поради които имаше толкоз неистини, " споделя индивидът в окопа.

Проверката на Factcheck.bg сподели, че видеото е оповестено за пръв път на 27 февруари 2022 година, в самото начало на войната в Украйна, в " Боевой листок Z O V " - проруски уебсайт за вести от фронта в Донбас. Човекът, който демонстрира боеприпасите в окопа, е Дмитрий Астрахан, публицист от държавния ефирен канал на самопровъзгласилата се Донбаска национална република (ДНР) и боен сътрудник на следения от Кремъл вестник " Известия ".

Заряди за гранатомети като тези, които Астрахан демонстрира във видеото, фактически се създават в България от частната оръжейна компания " Аркус ". Те не са неразрешени и попадат като част от асортимента, който тя предлага. От фотосите на продуктите в уеб страницата на " Аркус " се вижда, че те фактически се отбелязват с код 33 ограден от два концентрични кръга - същият, който e маркиран върху мунициите във видеото на Дмитрий Астрахан.

Авторите на българския блог по военните въпроси De Re Militari също удостоверяват в, че боеприпасите във видеото са легални и не са неразрешени, както и че такива заряди за гранатомети се създават в България и са доставяни в Украйна.

България е огромен производител и експортьор на оръжие и муниции. Въпреки че в този бизнес работят и частни компании, износът на продуктите им предстои на надзор от страната, с цел да се подсигури спазването на интернационалното законодателство, на настоящите санкционни режими и да се предотврати попадането на оръжията в ръцете на терористични или престъпни групи. В България органът, който издава позволения за експорт на артикули свързани с защитата, е Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система.

От за интервала до 2020 година се вижда, че България е изнасяла артикули, свързани с защитата, към Украйна. Стойността на осъществените покупко-продажби със страната варира в другите години, като през 2013 година и 2014 година тя е сред 2 и 2.5 милиона евро годишно, само че през 2015 година да вземем за пример е 16.7 милиона евро.

Не може да се изключи и опцията част от българската продукция, изнесена за други страни, да е била препродадена на Украйна. За подобен косвен експорт през последните години приказва да вземем за пример оповестено през март. Това значи, че действителното количество оръжия и боеприпаси от български производители, което е достигало до Украйна, може да е сензитивно по-голямо от отразеното в отчетите на междуведомствената комисия. Според нейните данни през 2018 и 2019 година да вземем за пример България е изнесла оръжия и боеприпаси за Съединени американски щати на стойност 59 милиона евро на година, а за Полша - към 20.5 милиона евро годишно.

Комисията не е разгласила отчети за 2020, 2021 и 2022 година. След питане от Factcheck.bg от институцията обясниха, че отчетите за 2020 и 2021 година са минали през утвърждение от страна на Министерския съвет, само че не и от страна на Народното събрание, заради лимитираното време в което той е работил през последните две години, и по тази причина към момента не могат да бъдат публично оповестени. Докладът за 2022 т. към този момент не е прегледан от Министерския съвет.

През април 2021 година и фабрики в България сред 2011 година и 2020 година по съмнения за бойкот от страна на шестима съветски жители. Според изнесената информация продукцията в засегнатите уреди е била предопределена за Грузия и Украйна. А данните за косвен експорт през други страни от НАТО индиректно се удостоверяват и от взривяването на оръжеен склад в Чехия през октомври 2014 година, в който е имало създадени от българската компания " Емко " муниции. Собственикът на " Емко " Емилиян Гебрев до американския вестник New York Times, че компанията му е доставяла оръжие за Украйна след съветската инвазия в страната през 2014 година

Проверено:
Боеприпасите, показани във видеото в ТикТок, не са неразрешени, а се създават и продават легално от частен български производител. Публикуваното видео е снимано в първите дни на войната в Украйна през февруари предходната година. Това значи, че показаните муниции са импортирани в Украйна преди началото на войната и нямат отношение към публичния спор за военната помощ от България през 2022/23 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР