Анализът е препубликуван от ГЕРБ направиха всички възможни компромиси за

...
Анализът е препубликуван от ГЕРБ направиха всички възможни компромиси за
Коментари Харесай

Всичко върви по плана на ГЕРБ: корабът потъва

Анализът е препубликуван от

ГЕРБ направиха " всички вероятни взаимни отстъпки " за съставянето на държавно управление с " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ):

- Не се поддадоха на напън и не отдръпнаха Бойко Борисов нито от политиката, нито от медиите, а го направиха основен договарящ с втората парламентарна партия;

- Сдобиха се с председателството на Народното събрание против " джентълменско съглашение " да го правят отстъпка след три месеца на ПП-ДБ. Но след това стана ясно, че ще си удържат на думата единствено в случай че ръководят дружно. Дума дупка не прави, а българан, както се знае, не е благородник, а галант;

- Казаха, че са склонни да прегледат държавно управление на малцинството на ПП-ДБ и даже ги поканиха да излязат със състав. Като видяха предложенията, не ги харесаха, тъй като ГЕРБ нямали представители в държавното управление на паритетен принцип, а учен Денков не бил експерт;

- Изработиха взаимна законодателна и управническа стратегия с ПП-ДБ, само че откакто не харесаха държавното управление, споделиха, че и програмата не става.

Майсторлък?

Част от българската интелигенция откровено се възхищава на това държание и го възприема като върховен политически пилотаж, мурафет и бездънен психологизъм в играта на парламентарен " покер ". От тази позиция за ГЕРБ всичко върви по проект - хем " реабилитацията " на Борисов е в ход, хем ПП-ДБ " играят по неговата свирка ", хем резултатът - било избори, било " хартиено " държавно управление - все ще е от изгода за ГЕРБ. " Ашколсун, кьопоолар! ", както е споделил класикът.

Същевременно за съперника ПП-ДБ се постанова мнението: " Сиреч, не си елементарен, ами малко аджамия падаш ". Въпросът е обаче за какво образовани български жители, които имат ресурсите, опциите и привилегията да образуват публичното мнение, се възторгват по този безразсъден спектакъл.

Театърът има за цел да разсее вниманието от една съществена логическа алтернатива.

1. Ако смятате, че Борисов е оправдан, че свадите, в които е забъркан, не опетняват името му и по тази причина е кадърен за присъединяване в политиката, тогава е разумно да настоявате ГЕРБ да са част от ръководството на страната по естествените правила на парламентарната игра - в коалиция с други, идеологически сродни партии, с министри, съразмерно на електоралната тежест на ГЕРБ;

2. Ако смятате, че Борисов не е оправдан, че носи тежка политическа отговорност за свадите (да речем този с Васил Божков и хазартния данъчен бонус), тогава би трябвало да търсите други, ексцентрични форми за присъединяване на ГЕРБ в съставянето на ръководство след следващите предварителни избори. И опциите тук са две - или " хартиена " коалиция с сътрудници от листата " Магнитски ", които не са доста придирчиви, или някаква поддръжка на ГЕРБ за държавно управление на малцинството на ПП-ДБ без присъединяване на ГЕРБ в него. В последна сметка ПП-ДБ предложиха такава опция на ГЕРБ, в случай че не желае да влиза в " хартиените " разновидности. И в действителност това беше същински компромис, а не изброените при започване на текста псевдо-компромиси. (Да, допустимо беше някои имена от този лист да се разискват и даже заменят, само че ГЕРБ отхвърлиха в един миг концепцията по принцип и упорстваха за свои специалисти в него.)

 Бойко Борисов. (В) първо лицеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
В момента обстановката е такава, че ГЕРБ и Борисов се насочват към " хартиените " решения. Управление с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не в открита коалиция, а най-вероятно във формат " кабинет от персони ". Това, което се схваща към този момент, е че всеки поканен (Борисов учудващо не изключи " Възраждане " ) ще може да предлага свои министри измежду тези " персони ".

Изглежда в ГЕРБ има някакво схващане, че нови избори няма да трансформират с доста обстановката. Да, тя може да се окаже малко по-добра за тях, само че и отговорността им ще нарасне и ще стане забележима за всички. Позицията на ГЕРБ в актуалното Народно събрание очевидно ще бъде, че Борисов към този момент е оправдан напълно и по тази причина табутата за взаимоотношение с Движение за права и свободи, а даже и с Българска социалистическа партия, едно по едно отпадат.

Когнитивен дисонанс

Въпросът е обаче, че една огромна част от интелигенцията, която поддържа ГЕРБ, ще изпадне в когнитивен дисонанс. Защото те по едно и също време считат, че Борисов не е (напълно или изобщо) оправдан и че ГЕРБ би трябвало да бъдат включени във властта с министри, на паритетен принцип и така нататък

Когнитивният дисонанс не е необикновен проблем и е противен най-много за интелигенцията, която има претенцията да е поредна и вътрешно непротиворечива. Но когато той е неминуем, съществуват чисто психически техники за неговото туширане. Едната такава техника е фокусирането не върху наличието, а върху естетическата, театралната страна на политиката. Да се възторгваш на театъра с " компромисите ", които ГЕРБ сякаш създали, само че най-после " прекарали " с тях " аджамиите " от ПП-ДБ.

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Интелигенцията на тази страна обаче има огромен дълг към народа си. Безпътицата е нейна отговорност и неналичието на съдържателни отговори е самопризнание за проваляне, а не някаква интелектуална хитрост. В последна сметка българите имат потребност да знаят по какъв начин страната им ще излезе от клопката на корупционните схеми по най-високите етажи на властта, които към този момент водят до опити за атентати против висши нейни представители. Защото едно е ясно - мафията се опита да се намеси в процеса на сформиране на държавно управление посредством акт с невиждана надменност.

Другият изчерпателен отговор, който интелигенцията дължи на народа си, е какво да се прави с надигането на фашизоидния популизъм, който заплашва да отклони България от цивилизования ѝ път.

Театрото по сформиране на държавно управление, което ГЕРБ ни показва, може да е вдъхновяващо като актьорско майсторство, само че не дава отговори на тези въпроси. И по тази причина интелигенцията няма за какво да се възторгва от него.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР