Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Уйгурски активисти критикуват посещение на про-ОАЕ ислямски улеми в Синдзян

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Уйгурски деятели описаха визитата на делегация от ислямски улеми в провинция Синдзян като „ агитация ” и като „ откровена услуга на Китай ”. Според тях визитата е „ в унисон с изказванията на Бейджин, че не е арестувал хиляди уйгурски мюсюлмани “.

Тридесет мюсюлмански улеми от 14 страни с мюсюлманско болшинство, в това число духовници от Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, Тунис, ОАЕ, Босна и други посетиха провинция Синдзян.

Делегацията е проведена и изпратена от Световния съвет на мюсюлманските малцинства (ССММ). Структурата не би трябвало да бъде бъркана с Международния съюз на ислямските улеми, непосредствен до средите на Мюсюлманските братя и чието седалище е в Доха, Катар. ССММ е учреден през 2018 година в Обединените арабски емирства и декларира, че „ задачата му е да поддържа мюсюлманите в страните с немюсюлманско болшинство и да ги пази интелектуално, духовно и от расова дискриминация или етническо пречистване ". Дейността на организацията легитимира от шариатска позиция писмото, подписано през 2019 година от страни като Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и други ислямски страни, в което се споделя, че „ политиката на Китай по отношение на уйгурите е законосъобразна “. Този документ се смята за необятно отворената врата от религиозна позиция във връзка с тези арабски страни за дейна икономическа и комерсиална политика с Китай.



Снимки, оповестени от китайски държавни медии, демонстрират делегацията, ръководена от богослова от ОАЕ Али Рашид ал Ноомани, да посещава разнообразни икономически обекти като част от обиколката им в доста градове в провинция Синдзян. В постинга в туитър е маркирано, че те са част от „ пътя на коприната, който минава през мюсюлманската провинция “. Според формалната информация

„ тези инфраструктурни планове имали за цел да покачат виталния стандарт на хората в Синдзян. “

В същото време ръководителят на Световния уйгурски конгрес /СУК/ Долкун Иса изрично осъди въпросното посещаване. Той отхвърли изказванията на ал Ноомани, че връзките на Китай с уйгурите са част от битката против тероризма в провинция Синдзян. Лидерът на СУК съобщи, че „ зад табелата за битка против тероризма Бейджин се пробва да криминализира законните форми на религиозно държание, а точно носенето на хиджаб, брада или притежанието на Коран “.

Иса сложи акцент върху обстоятелството, че „ някои улеми, изключително тези от страни, които са претърпели геноцид против мюсюлмани, като тези в Босна, не съумяват да се поучат от горчивия си опит. “ Особено ядосан е езиковият уйгурски специалист Абдувели Аюб от град Кашгар. Той непосредствено дефинира визитата като „ избелване “ на китайските закононарушения против уйгурите. През профилираното издание Middle East Eye, той заявява, че е шокиран от наличието на босненски улеми в състава на делегацията. Аюб споделя по какъв начин

по време на кървавите събитията в Босна уйгурски мюсюлмани от неговия град са събирали помощи за своите едноверци от тази балканска страна.

Видно е, че няма единение в ислямския свят във връзка с обстановката с уйгурите в Китай. Последните постоянно упрекват страни като Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ, че депортират китайски мюсюлмани, упрекнати от Бейджин в тероризъм. Така да вземем за пример през 2020 година по време на годишния хадж в Мека саудитските управляващи арестуваха и депортираха уйгура Нуермайтмани Рюзе, а година по-късно саудитската полиция задържа и неговата някогашна брачна половинка и малолетна щерка, с риск да ги депортира също в Китай. Амнести Интернашънъл изпрати писмо до Рияд да не го прави.

През 2022 година китайският външен министър участва на съвещание на Организацията за ислямско съдействие /ОИС/ в Истанбул, дружно с уйгурски деятели. Последните подлагаха на критика ОИС, че „ не прави нищо за тяхното злощастие “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР