Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Лидерът на талибаните отказва среща на делегация на Международния съюз на ислямските улеми

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Генералният секретар на Международния съюз на ислямските улеми /МСИУ/ Али ал Кара Даги съобщи пред близкоизточни медии, че водачът на талибанското придвижване Хибатула Ахундзаде се е извинил, че не може да одобри делегация на съюза „ в този миг “. Целта на визитата била представители на организацията, която съставлява 90 000 ислямски улеми, болшинството от които са близки по дух с придвижването на Мюсюлманските братя, да посетят Кандахар. В този град резидира Хибатула Ахундзаде. В програмата били залегнали съвещания с президента на Ислямско емирство Афганистан „ по редица значими въпроси “.
Ал Кара Даги разяснява, че

срещата е поискана преди месец, още преди решението на талибаните за използването на репресивните политики по отношение на дамите.

Преди към 20 дни държавното управление на талибаните забрани на девойките да учат в университетите, а малко по-късно - да работят и в НПО-та.
Видно е, че талибанският водач бяга от полемика по този въпрос даже с улеми, отстояващи позициите на Мюсюлманските братя, изключително след рецензиите на шейха на ал Азхар Ахмед Тайеб. Генералният секретар на МСИУ не крие своето отчаяние.



Той прибавя: „ Сега целият свят гледа на този нов ислямски опит в Афганистан, защото очакванията на мюсюлманите зависят от него за реализиране на мощно, заслужено, цивилизовано държавно управление, учредено на благосклонност, човешко достолепие и правата на мъжа или дамата. Ако този опит не успее да пресъздаде същинската картина на исляма с неговото великолепие и хубост, неговата правдивост, благосклонност и обективна система на ръководство, тогава враговете на исляма ще разсънят съмнения по отношение на валидността на исляма в тази ера. "

Видно е, че делегацията на МСИУ е имала планове да разиска детайлно репресивната политика на талибаните по отношение на дамите,

защото ал Кара Даги декларира, че е имала желание да „ отвори ислямските и международните порти и да обезпечи нужните средства за обучение на афганистанския народ. “
МВнР на Саудитска Арабия бе една от институциите в Близкия Изток, които най-остро реагираха на талибанската позиция по отношение на образованието на дамите. В миг, когато тече полемика за талибанските практики, евентуално неслучайно министър-председателят Мохамед бин Салман усили саудитския посланически корпус с две дами. В саудитските медии този акт беше в детайли отразен. В предоставяне на явен знак пред света, че кралството е тръгнало по нов път, Рияд изпраща Хайфа ал Джадия в Европейския съюз и Насрин аш Шабел - в Хелзинки, Финландия.
В тази светлина прави усещане изказването на премиера Мохамед бин Салман, който към момента е принц-престолонаследник, че „ ще завиши критериите за претендента, който ще стане престолонаследник след него. “ Не е ясно какво тъкмо има поради, защото се говореше, че евентуално неговият брат Халид ще стане подобен. От 27 септември 2022 година последният бе назначен за министър на защитата, какъвто беше самият Мохамед бин Салман до тази дата. Освен това е някогашен дипломат на кралството в Съединени американски щати. На експертите направи усещане, че без значение от обстоятелството, че точно Халид провежда визитата на Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в в Саудитска Арабия през юли 2022 година, той беше далечен от домакина и негов брат при главните мероприятия в програмата на американския президент.
    

    

     

    

    

     
    

    

     

    

    

     
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР