Анализ на скелетни останки в Испания показва, че в Европа

...
Анализ на скелетни останки в Испания показва, че в Европа
Коментари Харесай

В Европа е имало война 1000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

Анализ на скелетни остатъци в Испания демонстрира, че в Европа е имало война преди към 5000 години през неолита, настояват откриватели.


Най-ранният интервал на военни дейности в Европа може да се е случил повече от 1000 години преди този момент, което до момента се смяташе за първия огромен спор на континента, допускат откриватели.

Повторният разбор на повече от 300 комплекта скелетни остатъци, открити в Испания - радиовъглеродно датирани отпреди 5 400 до 5 000 години - демонстрира, че огромни военни спорове е имало доста преди в района да се образуват мощни страни.

Броят на повредените кости и непропорционално високият % на мъжете допускат, че раните са резултат от спор, който може да е траял месеци, настояват създателите на проучването, оповестено в Scientific Reports.

В изследването са изследвани скелетните остатъци на 338 души от всеобщо заравяне в пещера в района Риоха Алавеса в Северна Испания.

Авторите открили, че 74 % от незарасналите пострадвания и 70 % от заздравелите пострадвания са при подрастващи или възрастни мъже, което е доста по-висок %, в сравнение с при индивидите от женски пол, и разлика, която не се следи в други европейски неолитни обекти с всеобща смъртност.

На обекта са открити и 52 кремъчни върха за стрели, като 36 от тях са с леки повреди, свързани с попадане в задачата.

Откритието оборва предходната догадка, че най-ранният боен спор в Европа е зародил през бронзовата ера, преди към 4000 до 2800 години./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР