Анализ на разпространените снимки, на една от които спи премиерът

...
Анализ на разпространените снимки, на една от които спи премиерът
Коментари Харесай

Киберексперт: Метаданните на разпространенитe снимки с Борисов са с дати от 2021 г. и 2024 г.

Анализ на публикуваните фотоси, на една от които спи министър председателят Бойко Борисов демонстрира, че е имало опити за манипулиране на метаданните им. Според специалисти по киберсигурност, евентуално, с цел да може създателят им да остане неизвестен.

Според специалисти по киберсигурност в по този начин наречените дийп фалшив операции за подправяне на записи с американския президент Обама, да вземем за пример, е употребен компютърен език. Той генерира думи, които Обама не е употребявал. В български условия нещата стоят по различен метод.

Борисов: Целта на Божков е да ме смачка с компромати, Радев ме следи с дрон

„ Не е толкоз елементарно налично да имаме компютърен език, който да изговаря български думи. Би трябвало индивидът, който и да е той, да е изговорял тези думи в един миг “, съобщи специалистът по киберсигурност Любомир Тулев пред БТВ.

Преглед на метаданните на разпространенитe през вчерашния ден фотоси сочи, че те са правени на разнообразни дати - през 2017 година, 2019 година, само че и - нещо, което е невероятно - през 2021 година и 2024 година

„ Метаданните са данни, които могат да бъдат манипулирани, даже сега можем да създадем по този начин, че да променим модела телефон, с който са направени, създателя, датите “, изясни Любомир Тулев.

В тази фотография, инцидентно или не, е оставена спомагателна информация - специфичен идентификатор, който демонстрира, че е обработвана. Как тъкмо - не е ясно.

„ Когато декриптираме този код, употребявайки интернет основани декодери, излиза, че датата, която се съдържа в този код, когато би трябвало да е направена тази фотография, е 23.03.2006 в 9:23 сутринта “, сподели специалистът по сигурността. Възможно е това да е интервенция за да се прикрие създателят на фотосите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР