Анализ на кичури човешка коса от гробище в Менорка, Испания,

...
Анализ на кичури човешка коса от гробище в Менорка, Испания,
Коментари Харесай

Древните цивилизации са използвали халюциногенни наркотици

Анализ на кичури човешка коса от гробище в Менорка, Испания, демонстрира, че античните човешки цивилизации са употребявали халюциногенни субстанции, извлечени от растения, оповестява нова публикация, публикувана в Scientific Reports.

Тези находки са първото директно доказателство за антична приложимост на опиати в Европа, които може да са били употребявани като част от ритуални церемонии.

Предишни доказателства за праисторическа приложимост на опиати в Европа се основават на косвени доказателства като откриването на опиумни алкалоиди в съдове от бронзовата ера, намирането на остатъци от наркотични растения в ритуални контексти и появяването на наркотични растения в художествени изображения.

Елиса Гера-Досе (Elisa Guerra-Doce) и сътрудниците й изследват кичури коса от пещерата Es Càrritx в Менорка, която за първи път е била населявана преди към 3600 години и е съдържала камера, употребена за погребения до преди към 2800 години. Предишни проучвания демонстрират, че към 210 души са били заровени в тази камера. Интересно е, че кичури коса единствено от избрани човеци са били боядисани в алено, сложени в дървени и рогови контейнери, украсени с концентрични кръгове, и поместени в обособена запечатана камера по-назад в пещерата. Тези кичури коса датират от преди към 3000 години, написа " Офнюз ".

Авторите са употребявали течна хроматография с ултрависока успеваемост и масспектроскопия с висока резолюция, с цел да тестват съществуването на алкалоидите атропин, скополамин и ефедрин. Атропинът и скополаминът се срещат естествено в семейството Картофови (Solanaceae) и могат да провокират делириум, халюцинации и променено сетивно усещане. Ефедринът е стимулант, извлечен от избрани типове шубраци и дървета, който може да увеличи възбудата, вниманието и физическата интензивност. Авторите откриват скополамин, ефедрин и атропин в три репликирани проби от коса.

Авторите допускат, че съществуването на тези алкалоиди може да се дължи на потреблението на някои картофови растения като мандрагора (Mandragora autumnalis), бял блян (Hyoscyamus albus) или обикновен татул (Datura stramonium), а също и храстът катерлива ефедра (Ephedra fragilis). Авторите допускат, че тези лекарствени растения може да са били употребявани като част от ритуални церемонии, осъществявани от шаман. Концентричните кръгове върху дървените контейнери може да са изобразявали очи и може да са били метафора за вътрешно зрение, обвързвано с променено положение на съзнанието, провокирано от опиатите. Поради културни промени преди към 2800 години, създателите допускат, че дървените контейнери са били запечатани в пещерната камера, с цел да се запазят тези антични обичаи.

Справка: Guerra-Doce, E., Rihuete-Herrada, C., Micó, R. et al. Direct evidence of the use of multiple drugs in Bronze Age Menorca (Western Mediterranean) from human hair analysis. Sci Rep 13, 4782 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-31064-2

Източник: Archaeology: Evidence of drug use during Bronze Age ceremonies, eurekalert
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР