Анаеробната инсталация ще има капацитет за преработка на 30 000

...
Анаеробната инсталация ще има капацитет за преработка на 30 000
Коментари Харесай

Бургас вече задмина Виена с новата анаеробна инсталация за преработка на отпадъци

Анаеробната апаратура ще има потенциал за преправка на 30 000 тона боклуци годишно и ще обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър, общият бюджет на плана е над 47 млн. лв.

Бургас още веднъж е пионер, само че освен у нас, само че и в европейски мащаб, откакто през днешния ден бе открита новата анаеробна апаратура за преправка на разделно събрани биоразградими боклуци. Тя се намира на ул. " Крайезерна " директно след Логистичния парк и ще обслужва три общини – Бургас, Поморие и Несебър. На формалната гала по откриването участваха кметът Димитър Николов, зам.-кметът на Поморие Кунчо Гайдов, зам.-кметът на Несебър Иван Гургов, ръководителят на Общинския съвет в Бургас Михаил Хаджиянев, националният представител и някогашен заместник-министър на енергетиката Жечо Станков, представители на Европейската комисия и членове на Комитета за наблюдаване на Оперативна програма „ Околна среда 2021-2027 “ година  Инсталацията разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за осъществяването на процесите по преправка на отпадъците и е по-добра даже от тази в даваната за образец в доста връзки австрийска столица Виена, а тази информация удостовери персонално Аглика Павлова, представител на фирмата-изпълнител на плана " Балканика биогаз ". Вследствие на този развой ще се получава компост и метан. От биогаза ще се създава електричество и топлинна сила.

Анаеробната апаратура ще има потенциал за преправка на 30 000 тона боклуци годишно и ще обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър. Общият бюджет на плана е над 47 млн. лв..



Кметът на Бургас Димитър Николов благодари на всички, които се включиха от страна на Община Бургас, Министерството на околната среда, изпълнителите и направиха допустимо инсталацията да бъде реалност. Той посочи, че построяването на инсталацията стартира във допустимо най-неподходящото време – началото на пандемията, по-късно продължава през финансовата рецесия, внезапен скок на цените на строителните материали, съоръжение и обзавеждане.

„ Трябваше през целия този комплициран път да удържим и да създадем допустимо тя да се случи. Вече е реалност. Немската компания си удържа на думата и достави извънредно качествено съоръжение. Те са разработчици на цялата технология и ни увериха, че нашата апаратура по никакъв метод не отстъпва на качеството на работа на всички техни съоръжения в Германия и в действителност ще бъде от изгода за отпадъците и за цялата екосистема на територията на тези три общини. Защото 30 000 тона боклуци по-малко на година ще бъдат депонирани в депото в Бургас, което значи, че ние ще понижим размера, който там преработваме. Включително ще имаме опция посредством ферментацията на тези хранителни боклуци да произвеждаме биогаз, а от него електричество. А в случай че има потребност някъде от разнообразни системи от биогаз, той ще бъде доставен. Така че ще сме доста гъвкави в това отношение ”, сподели Димитър Николов.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР