Амстердам. Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча одобрение на противовъзпалителното

...
Амстердам. Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча одобрение на противовъзпалителното
Коментари Харесай

ТАСС: ЕМА одобри ново лекарство за тежки форми на Covid-19

Амстердам. Европейската организация по медикаментите (EMA) предложи утвърждение на противовъзпалителното лекарство RoActemra за лекуване на възрастни с тежка форма на Covid-19. Това се споделя в изказване на фармацевтичния регулатор, представено от TACC

„ Комитетът по човешки медикаменти на EMA предложи разширение на показанията за приложимост на RoActemra (тоцилизумаб), с цел да включи лекуването на възрастни с Covid-19, които са подложени на редовно кортикостероидно лекуване и изискват спомагателен О2 или механична вентилация (на белите дробове) “, оповестяват от ЕМА.

Проучване, в което са взели участие 4116 възрастни, демонстрира, че лекуването с това лекарство в композиция с стандартно лекуване понижава риска от гибел в съпоставяне със случаите, когато се употребяват единствено съществени лечения.

Според оценките на регулатора в границите на 28 дни смъртността при пациентите, получавали тоцилизумаб дружно със общоприетоо лекуване, е с 4 %. по-ниска, в сравнение с в групата, която е получила стандартно лекуване (31% против 35%). Освен това 57% от пациентите, на които е прилаган RoActemra, са съумели да бъдат изписани от болничното заведение в границите на 28 дни, до момента в който 50% са били изписани за същия период в другата група.

През февруари английски учени, водени от професора от Оксфордския университет Питър Хорби, потвърдиха ефикасността на тоцилизумаб при лекуването на пациенти с тежки форми на болестта, породено от новия ковид. В композиция със стероида дексаметазон, лекарството е посочило способността си да понижава смъртността измежду пациентите в огромното клинично изследване RECOVERY.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР