Аминокиселините са органични съединения, градивните елементи на протеина, който съставлява

...
Аминокиселините са органични съединения, градивните елементи на протеина, който съставлява
Коментари Харесай

5 аминокиселини за здрава и красива коса

Аминокиселините са органични съединения, градивните детайли на протеина, който съставлява 1/5 от човешкото тяло. Играят значима роля във всичките биологични процеси в човешкия организъм, единият от които е растежът на косата.

Как тъкмо аминокиселините оказват помощ на косата ни да бъде здрава и красива и за какво тя се нуждае от тях? Около 80% от косата е формирана от протеинов кератин. За да може организмът ни да синтезира кератин, той се нуждае от 18 разнообразни типа аминокиселини. Сред тях са цистин, тирозин, глутамин, пролин, както и:

Цистеин

Цистеинът е една от най-важните аминокиселини за косата. Тя освен улеснява растежа ѝ, само че и спомага за стимулиране появяването на нови косъмчета. Цистеинът е мощен антиоксидант, който защищава косата от слънчевото увреждане, като в същото време обезпечава сяра на космените кафези.

Най-добрите хранителни източници на цистеин са броколи, пилешко месо, пшеничен зародиш, брюкселско зеле, мляко.

Метионин

Метионинът е друга аминокиселина, от която се нуждае косата ви. Тя също е мощен антиоксидант. Освен това, метионинът оказва помощ за разграждането на мазнините и предотвратява натрупването им в артериите и характерните области на тялото. Тази функционалност на метионина усилва кръвоснабдяването на космените фоликули и скалпа, което в допълнение води до напредък на косата.

Не на последно място, играе значима роля в синтеза на колаген, който също е значим за здравето и хубостта на косата. Аминокиселината може да си набавите посредством потреблението на яйца, бразилски орех, риба, сусамово семе.

Лизин

Друга аминокиселина, за която косата ще ви бъде признателна е лизинът. Той спомага за синтеза на колаген, посредством попиване на калций. Колагенът е от значително значение за образуване на главната конструкция на космените фоликули, за подсилване на космите и за възстановяване растежа на косата като цяло. Добри хранителни източници на лизин са пилешко месо, яйца, риба, алено месо, бобови растения, ядки, млечни артикули.

Глицин

Въпреки че телата ни синтезират глицин, хубаво е в менюто си да прибавим и храни, които съдържат тази аминокиселина, като спанак, риба, соя, банани, алено месо. Глицинът освен е нужен за растежа на косата, само че играе основна роля в ефикасното действие на храносмилателната система и централната нервна система.

Това значи, че защищава организма от нервни разстройства, които могат да причинят загуба на коса.

Аргинин

Още една аминокиселина, която ще направи косата ви по-здрава и красива е аргининът. Той има способността да контролира равнището на азотния оксид в човешкото тяло, като по-късно отваря калиевите канали намиращи се в клетките. Това подхранва корените на косата, като подтиква нейната издръжливост и напредък.

Също по този начин, аргининът покачва интензивността на имунната система за отбрана против автоимунни болести, които могат да имат неподходящо влияние върху косата. Въпреки че телата ни синтезират аминокиселината, може да намалите риска от недостиг, като добавите към менюто си кашу, лешници, кокос, слънчогледови семки, сусамово семе, риба.

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/46087-aminokiselini-za-zdrava-i-krasiva-kosa/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР