Ами ако Украйна загуби войната срещу Русия? Въпросът е табу

...
Ами ако Украйна загуби войната срещу Русия? Въпросът е табу
Коментари Харесай

Въпросът - табу: Ами ако Украйна загуби войната?

Ами в случай че Украйна загуби войната против Русия? Въпросът е табу измежду украинците и техните западни съдружници, тъй като влече след себе си доста неясноти. Но след двадесет и един месеца война, когато военните фронтове са замразени след неуспеха на контранастъплението, някои дискретно задават този въпрос. Още не сме стигнали до стадия на загубата. Но от няколко седмици се натрупат неприятни вести за Украйна, против която задухаха всички тъмни ветрове на политиката и дипломацията. Това написа в материал за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Първо на военното занятие, където стагнацията не дочака завръщането на есенната тиня и зимния мраз, с цел да се настани и да замрази самодейностите. Някои видяха в обществените и политически рецесии, които раздрусаха Кремъл през годината, вероятен провал на съветската войска в средносрочен проект. Оттогава тази вяра се изпари. " Европейците подцениха военния потенциал на руснаците ", обобщава Альона Гетманчук, шеф на мозъчния концерн New Europe Center в Киев. Руснаците за следващ път потвърдиха, че имат изключителна устойчивост, изкована от ужасните години на руската тирания, в това число по време на Втората международна война, а преди този момент и от тежките времена на царския интервал. Те също по този начин демонстрираха способността си да се приспособяват във военната област, където трансформираха своите тактики съгласно тези на съперника, като употребяват, да вземем за пример, от ден на ден и повече дронове. Оръжейната промишленост е ориентирана да обслужва военната стопанска система 24 часа в денонощието и да създава муниции в огромни количества. В очакване да проработи на цялостния си потенциал, другарски настроени към Русия страни, като Иран и Северна Корея, запушиха дупките във военното съоръжение.

Икономическият колапс, на който се надяваха западняците, не се случи. Москва заобиколи глобите с помощта на поддръжката на своите съдружници. Социалното неодобрение, подбудено от клането на бойното поле - 150 000 починали от 24 февруари 2022 година - беше задушено от финансовите пакети, раздадени на фамилиите от Кремъл. Що се отнася до оповестената от Запада дипломатическа изолираност, тя също не се състоя, защото така наречен страни от Глобалния Юг демонстрираха своята поддръжка или най-малко благосклонния си неутралитет към Кремъл. Парите разрешиха и обновяването на бойните сили, без да се прибягва до наборна работа. Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни призна " безизходицата ", в която се намират неговите сили през днешния ден. Докато украинците чакаха оръжия от Запада, доставяни на капки, руснаците се ускориха и приспособиха, твърди той в изявление за The Economist. " Ние държим позициите си, не губим, само че и не печелим ", обобщава някогашен почитан украински чиновник.

Втората серия от облаци, които помрачиха небето, беше войната сред Израел и Хамас, която накара Украйна да изчезне от медиите и политическите срещи за 24 часа като с магическа пръчка. Съсредоточен върху източния фронт в продължение на съвсем две години, Западът отклони погледа си, с цел да го прикове към бурето с барут на Близкия изток. " Ние участваме в конкуренция с Израел за американски муниции. И ще бъде по-лошо, когато дойдат американските бомбардировачи F16, тъй като израелците имат същите и не е несъмнено, че Съединени американски щати имат задоволително бюджет, с цел да обезпечат задоволително муниции и на двете страни ", изяснява Павло Климкин, някогашен външен министър на Украйна. " Времето е против нас ", предизвестява той.

Руските ръководители знаят това. Те се любуват на тази сигурност. От няколко седмици те ускоряват триумфалните си речи. " В момента Владимир Путин е доста деен. Той желае да може да предложи на Русия резултат преди президентските избори през март 2024 година Преди тази дата няма да има съветска деескалация в Украйна ", предизвестява Павло Климкин. Руският президент зачестява обществените си изяви и заявления, до момента в който президентът на Думата удостоверява, че Киев няма различен избор с изключение на да " капитулира " или " да престане да съществува ". Колебанията на лятото, след протеста на Пригожин, останаха в предишното. Представителите на Кремъл в Европа възвърнаха самочувствието си. Те се възползват от търканията сред Володимир Зеленски и началника на кабинета му Валери Залужни. Те удостоверяват мощно и ясно, че спорът е " война, водена от Съединените щати против Русия през Украйна ". Според тях протестът на Пригожин през август не е оставил и диря върху властта.

Елитите се сплотиха зад Владимир Путин, чието преизбиране тази пролет към този момент е значително обезпечено. " Украинският въпрос ще бъде решен на бойното поле. Няма да преговаряме. Очертава се военно проваляне за Украйна. Това би трябвало да се случи до май ", разгласи техен представител. Поддръжниците на Кремъл разчитат на " дефицита " на мъже в Украйна, както и на " умората " на европейците и американците. Но също и на края на мандата на Джо Байдън, по този начин дълго чакан в Москва. " Доналд Тръмп не е елементарен сътрудник, само че ще се споразумеем с него ", сподели един от тях.

Парализиран от нуклеарните закани на Русия, страха от ескалация на спора и страха, че украинците ще се втурнат непосредствено с оръжията си към Крим, който трябваше да бъде алена линия за Владимир Путин, Западът разпредели военната помощ за Украйна с спестовност, съмнение и закъснения. Тази поддръжка разреши на Киев да устои на съветската инвазия в продължение на двадесет и един месеца. Но това не беше задоволително, с цел да му разреши да завоюва. Днес, до момента в който Съединените щати се оказват принудени да реинвестират в Близкия изток и идващите президентски избори биха могли да прозвучат като траурен звън за помощ за Киев, украинският въпрос още веднъж преследва европейците.

Те не са понижили своя ангажимент, изключително стопански, към Украйна след експлоадирането на новата война сред Израел и Хамас. " Не би трябвало да бъркате войната. Европейците са ангажирани в Украйна, а не в Близкия изток. И през днешния ден няма признаци за разцепление, даже от Германия. Защитата на Украйна към момента се счита за екзистенциален въпрос, тъй като Русия сложи под въпрос реда за сигурност на континента ", споделя френски чиновник. Но в случай че думите постоянно са налице, жестовете остават мудни и неуверени. Обещанието за даване на един милион муниции до пролетта на 2024 година до момента е изпълнено единствено на 30%. Преходът към военна стопанска система, разгласен от някои европейски ръководители, не се състоя. Обещанията за геополитическа Европа и стратегическа автономност си останаха лозунги, не изключително известни отвън Париж.

" Проблемът е, че в Европа няма възприятие за неотложност. Големите столици чакат американските избори и се надяват в това време да се случи знамение в Украйна. Всички имат вяра, че украинците могат да устоят още година-две без спомагателна помощ. Но това не е правилно. Не можем да се борим до последния украинец ", предизвестява Альона Гетманчук. За разлика от европейците, които изпитват толкоз компликации да излязат от пацифисткия балон, в който ги затвори Студената война, украинците, които са на фронтовата линия, си показват проект Б, в случай че успеха се забави дълго. " Влизане в НАТО без член 5, до момента в който си върнем посредством дипломация окупираните територии. Трябва да сме амбициозни, само че и реалисти. Вече нямаме 100% позитивен сюжет. Но има ли Западът тактика за Украйна? ", пита украински формален представител, до момента в който сигналите за срещата на върха на Атлантическия алианс във Вашингтон през юли 2024 година са все по-малко оптимистични.

Поражение на Украйна поради неналичието на западна готовност обаче би имало доста съществени последствия. Това би насърчило продължаването на империалистическия план на Кремъл в другите някогашни републики на Съюз на съветските социалистически републики. Това ще отслаби, като унищожи неговите полезности и правила, лагера на западните демокрации, провокиран от този на автокрациите, водени от Владимир Путин и Си Дзинпин. " Ако Съединените щати се откажат от Украйна, те ще бъдат предизвикани по същия метод от Китай. И в случай че Европа разреши това да се случи, това ще бъде гибелта на нейния план ", предизвестява френски формален представител.

Няма доста време за европейско събуждане.

Сегашната американска администрация става все по-открито раздразнена от бавността и нежеланието на Европа по военни и стратегически въпроси. Завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом би било черешката на тортата за Кремъл. " Имахме шанса да имаме добра американска администрация и да разчитаме на военни ресурси от Студената война. Всичко е свършило. Днес би трябвало да се събудим и да реиндустриализираме континента. Защото даже нова администрация на Байдън няма да има същия европейски ангажимент като днешния ", предизвестява източник от Елисейския замък. Но в случай че се удостовери най-вероятното - нито украинска победа, нито проваляне, затова продължителна война - европейските страни ще би трябвало да показват резистентност.

Руската войска разгласи, че ще усили военния си бюджет със 70% през 2024 година спрямо 2023 година " С парите, с които разполага Кремъл, съветската войска може да издържи няколко години на фронта ", предизвестява някогашният външен министър Павло Климкин.

Източник: Факти.бг
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР