Американците съобщиха за финалните изпитания на хиперзвуковата ракета АГМ-183A (Въздушно

...
Американците съобщиха за финалните изпитания на хиперзвуковата ракета АГМ-183A (Въздушно
Коментари Харесай

Почти догониха Русия. В САЩ разкриха особеностите на новото си въоръжение

Американците оповестиха за финалните тествания на хиперзвуковата ракета АГМ-183A (Въздушно оръжие за бърза реакция - ВОБР). Корпорацията “Лохкийд Мартин ” разгласи цялостната си подготвеност да сложи ВОРБ на въоръжение във Военновъздушни сили. Каква е тази ракета и какви са дълготрайните опити на Вашингтон да придобие „ хиперзвук ”?

Хиперзвуков клуб ”

Статутът на неоспорим водач в хиперзвуковите оръжия е крепко укрепен в Русия. Преди шест години, по време на обръщението си към Федералното заседание, Владимир Путин показа видео, демонстриращо опциите на тези технологии. Тогава това провокира на Запад в случай че не иронични мнения, то въздържан песимизъм.

Сега обаче Русия постоянно употребява такива ракети по време на спора в Украйна, по-специално предния ден по време на офанзивата против енергийна инфраструктура. И това я прави единствената страна, която е демонстрирала " хиперзвукова техника " освен в тестови и демонстрационни изстрелвания, само че и в действителна бойна обстановка. Различни системи за Противовъздушна отбрана и ПРО, в това число западни, безрезултатно се опълчват на оръжията.

След Москва, Пекин се причисли към клуба на хиперзвуковите сили - НОАК реализира доста по-голям триумф от Съединени американски щати в изпитването. И още през 2019 година показа балистичната ракета със междинен обхват ДФ-17, която служи като притежател за снабдяване на хиперзвуковия блок ДФ-ЗФ. През 2022 година по време на учения той беше употребен край крайбрежията на Тайван. Освен това през 2021 година китайците изпитаха хиперзвукова планираща установка. Планерът прелетя към земното кълбо и по-късно удари стандартна цел.

Но до момента в който триото Москва-Вашингтон-Пекин като цяло привикна с конкуренция във въоръжаването, през последните няколко години американците пропуснаха някои изцяло непредвидени претенденти. През 2022 година КНДР заяви за триумфа на изпитването на “Хвасон-8 ”, който по време на тествания доближи скорост от 10 пъти звука и измина хиляда километра.

А през юни 2023 година Иран, който прекара повече от четири десетилетия под наказания, показа балистичната ракета “Фатах ” на ревю за оръжия. Ако вярвате на посочените характерности, той е в положение да доближи скорост от 15 пъти скоростта на звука и да поразява цели на разстояние до 1400 километра.

Освен това в средата на март йеменските хуси също оповестиха, че са изпитали хиперзвукови оръжия. Според представители на “Ансар Аллах ” ракетата с твърдо гориво е съумяла да доближи скорост до осем пъти скоростта на звука.

" Супер-дупер ракета "?

Вашингтон преследва хиперзвука от две десетилетия, за проекти за основаване на такива оръжия се приказва още при започване на века. В същото време в Съединени американски щати е учреден планът на ДАРПА “Фалкън ХТВ-2 ”, след което стартират да създават крилатата ракета Екс-51A “Уейврайдър ”. Но и двете стратегии са затворени.

След няколко опита и изхарчени десетки милиарди долари, американските оръжейници най-сетне излизат с два типа оръжия, които в този момент се създават - “ХАУК ” и ВОБР. Първото е кинетично оръжие, което не е оборудвано с експлодираща бойна глава. Поради компактния си размер, съгласно разработчиците, може да бъде слага на повече носители от АГМ-183A.

ВОБР от своя страна е по-близо до обичайните показа за „ хиперзвука “. Като стартова платформа се употребява американският стратегически бомбардировач Б-52 “Стратофортрес ”. Скоростта на ракетата е към седем или осем пъти скоростта на звука, обсегът ѝ е почти 1600 километра.

През май 2020 година Доналд Тръмп разгласи, че американският боеприпас скоро ще получи „ супер-дупер ракета “ - 17 пъти по-бърза от всички в арсенала на Вашингтон. Американските оръжейни специалисти са съгласни, че става въпрос за АГМ-183A, макар че цифрите, за които приказва Тръмп, са доста надценени.

Първите тествания на програмата – с първообраз на продукта – започнаха още през 2019 година, а през 2021 година беше позволена до тестване и самата ракета. Тогава и трите изстрелвания приключиха с крах, заради което Пентагонът съвсем утрои финансирането - от 308 на 115 милиона. Но 2022 година беше по-успешна година за разработчиците: полетите през май, юли и декември минаха без проблеми.

Преди година обаче изпитателните пускания още веднъж объркаха всички проекти. " Тестовете не бяха сполучливи. Не получихме нужните данни ", изясни тогава министърът на военновъздушните сили на Съединени американски щати Франк Кендъл. След това се върнаха към изстрелвания през август, само че тогава резултатите не бяха оповестени.

Последните проби се организираха предходната неделя. Б-52 излетя от базата на Военновъздушни сили “Андерсен ” на Гуам, преди да изстреля ракета към тестовата площадка “Рейгън ” на Маршаловите острови. Пентагонът заяви, че е получил скъпа информация за опциите на оръжието. Производителят “Локхийд Мартин ” означи, че е подготвен да достави на американската войска тези муниции.

Сега е ред на Пентагона да вземе решение. Ако е позитивно – и съдейки по поръчката за бюджет за 2025 година за финансиране от 517 милиона $ за тази стратегия, възможностите са доста положителни – Вашингтон най-сетне ще може да се причисли към хиперзвуковите сили. Веднага след Йемен.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед504075Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед139191Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед25482Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед20165Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед27919Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед504075Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед165958Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед139191Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед132237Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед129825Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР