Американците обичат автомобилите си. Стига, изглежда, да не се задвижват

...
Американците обичат автомобилите си. Стига, изглежда, да не се задвижват
Коментари Харесай

Забавя ли се американската революция на електрическите автомобили

Американците обичат колите си. Стига, наподобява, да не се задвижват на акумулатори. Публикувано през юли изследване на Pew Research Centre откри, че по-малко от две пети от тях биха обмислили покупката на електрически автомобил. Въпреки разширяващите се зарядни мрежи и по-големия брой електрически модели, от които могат да избират, този дял се е свил леко по отношение на миналогодишния.

Тези резултати са подкрепени от относителното безучастие. През третото тримесечие на 2023 година задвижваните от акумулатори коли представляваха 8% от всички продажби. Досега през тази година по-малко от 1 млн. електрическия автомобил (без да броим хибридите) са били продадени в Америка, малко повече от половината от броя им в по-малко лудата по коли Европа. Китайските водачи са купили съвсем четири пъти повече. Между юли и септември General Motors (GM) пласира едвам 20 хиляди електрическия автомобил на американския пазар по отношение на повече от 600 хиляди автомобила, задвижвани с изкопаеми горива. Запаси от електрически автомобили за цели 92 дни залежават на витрините на представителствата спрямо подобен за 54 дни при бензиновите коли. Извън Калифорния, Флорида и Тексас, които дружно съставляват повече от половината от американските EV регистрации, електрическите автомобили остават най-вече куриоз. Разочароващо търсене Разочароващото търсене кара автопроизводителите да преразгледат някои от амбициозните си проекти за електрификация. През октомври Ford съобщи, че ще отсрочи EV вложения на стойност 12 милиарда $. GM се отхвърли от някои цели в региона на електрическите автомобили и отсрочи с една година план за 4 милиарда $ за преобразяване на действителен цех в подобен за електрически пикапи наред с други икономии, свързани с електрическите автомобили. Вместо това през 2024 година компанията ще заплати рекордните 10 милиарда $ за назад изкупуване на акции. Произвеждащите акумулатори сътрудници също са внимателни. През септември SK Battery уволни повече от 100 чиновници и понижи производството в цех в Джорджия. През ноември друга южнокорейска компания LG Energy Solution съобщи, че редуцира 170 служащи в Мичиган.

Всичко това са трудности по пътя към електрическото придвижване в Америка. Способността на автомобилната промишленост да го избегне ще дефинира ориста на енергийния преход. И защото леките коли способстват за една пета от общите въглеродни излъчвания в Америка, това ще се отрази и на напъните за декарбонизация на страната. Най-голямата спирачка е цената Най-голямата спирачка на ентусиазма за електрически автомобили в Америка е цената. Средностатистическият електрически автомобил се продава в страната за 52 хиляди $, счита консултантската компания Cox Automotive. Това не е доста повече от 48-те хиляди $, които американците нормално заплащат за бензиново транспортно средство. Но общите разноски за владеене, които включват продажната цена и разноските за употреба в продължение на пет години, варират в по-широки граници. При разноски за употреба на стойност 65 хиляди $ притежанието на електрически автомобил е с 9 хиляди $ по-скъпо от това на бензинов автомобил (поради фактори като скъпи зарядни устройства за дома, по-скъпа застраховка и, съпоставен с Европа и Китай, на ниска цена бензин). По време на последната среща с вложителите за приходите на Ford ръководителите се оплакаха, че американците настойчиво " не желаят да заплащат по-високи цени " за електрически автомобили.
Реклама
Нов данъчен заем в размер на до 7500 $ за закупуване на електромобил компенсира част от този ценови минус. Но той се ползва единствено за коли, отговарящи на строги правила за генезис на съставените елементи. Освен това е муден - купувачите би трябвало да подадат формуляр към декларацията си за федерален налог върху приходите. В същото време бавният ритъм на внедряване, относителната им оригиналност и бързо изменящите се технологии затрудняват купувачите да преценяват какъв брой бързо те губят цената си, което може да откаже някои от тях от покупката. Други може да са обезкуражени от проблемите с качеството. През последните години електрически автомобили са били изтеглени от пазара заради дефектни акумулатори. Седем от 10 модела, които се сблъскват с най-базовите проблеми, като да вземем за пример с дръжките на вратите, са електрически автомобили, демонстрира изследване на изследователската компания J.D. Power.

Евтините и приветливи електрически автомобили нормално оферират по-добра стойност по отношение на цената. Но в Америка е мъчно да се откри електрически модел за по-малко от 30 хиляди $. Американските автопроизводители последваха Tesla, пионера при електрическите автомобили, като се концентрираха първо върху първокласните модели с високи маржове, а не върху електрическите автомобили за масите. GM и японският колос Honda неотдавна се отхвърлиха от взаимния си проект на стойност 5 милиарда $ за основаване на наличен електрически автомобил. Евтини и с обичайно качество китайски електрически автомобили на компании като BYD трансфораха Китай в най-големия пазар за електрически автомобили в света и скоро могат да залеят Европа. Те обаче са съвсем напълно недостъпни в Америка заради високите мита и други бариери. Въртене в кръг Всичко това кара американската автомобилна промишленост да се върти в кръг. Нежеланието на потребителите да заплащат за скъпи електрически коли принуждава производителите да оферират огромни отстъпки, с цел да понижат наличностите си. Tesla понижи цените си няколко пъти през последната година. Автомобилните производители оферират междинна отстъпка от близо 10% за техните електрически коли - повече от два пъти по-щедра от тази за бензинови коли. Това обаче затруднява още повече фирмите да изкарват пари от моделите на акумулатори. Електрическата дивизия на Ford губи към 62 хиляди $ за всеки автомобил, който продава, за разлика от чистата облага от 2500 $ за бензинов автомобил на компанията. Продължаващите загуби от своя страна могат да понижат желанието на автомобилните компании да влагат в по-широко предложение на електрически коли, които биха били привлекателни за купувачите.

Американските производители на коли към момента се надяват, че ще съумеят да излязат от този циничен кръг. Те по-скоро отсрочват вложенията си в американски електрически автомобили, вместо да се отхвърлят от тях. През идващите една или две години се чака доста компании да показват обособени електрифицирани " платформи ", както се назовава структурният гръбнак на колата, вместо незадоволително да инсталират акумулатори върху към този момент съществуващи бензинови шасита. Някои от проблемите с качеството на електрическите автомобили са типични за всички нови модели, без значение дали са електрически или бензинови, които ще бъдат отстранени с развиването на поточните линии. И от януари данъчните заеми за електрически автомобили ще бъдат налични и сега на закупуване, което ще улесни купувачите да се възползват от тях.

Всичко това в последна сметка може да усъвършенства качеството, да разшири продуктовата гама, да намали цените и в случай че има шанс, да генерира облаги за автомобилните компании. Това обаче може да се случи по-късно от предстоящото.
Реклама
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Световният отпор против климатичните политики стартира 3 ноември 2023, 06:00 Колко в действителност е екологично вашето електрическо транспортно средство 1 септември 2023, 06:07 Изненадващият нов път на Tesla към доминация при електрическите коли 4 август 2023, 06:23 Какво могат да научат Tesla и други автомобилни производители от Ford 21 юни 2023, 08:17 Електроколите могат да са ключът за Европейски Съюз да реализира климатичните цели 2 юни 2023, 06:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР