Американците гласуваха на междинните избори за Конгрес, предаде Ройтерс. Вотът

...
Американците гласуваха на междинните избори за Конгрес, предаде Ройтерс. Вотът
Коментари Харесай

Оспорвана битка за Конгреса на САЩ. Републиканците водят в надпреварата за долната камара

Американците гласоподаваха на междинните избори за Конгрес, съобщи Ройтерс. Вотът завърши първо в някои окръзи на щатите Индиана и Кентъки още в 1: 00 часа българско време, като последни затвориха порти изборните секции в Аляска и Хаваите в 7:00 часа българско време. Резултатите от доста от най-оспорваните изборни съревнования обаче към момента не са ясни, оставяйки без отговор въпроса дали републиканците ще изтръгнат контрола над Конгреса от ръцете на демократите.

Надеждите на демократите за победа в Сената – горната камара на Конгреса, получиха подтик от прогнозите на Ен Би Си и Фокс нюз, че Джон Фетерман е спечелил основната борба за сенаторския пост в щата Пенсилвания, побеждавайки хирурга телевизионна звезда Мехмед Оз, който бе повдигнат от Републиканската партия.

Междинните избори дефинират целя нов състав на 435-местната Камара на представителите и една трета от този на Сената.

Предварителните прогнози бяха, че републиканците ще завоюват болшинство в Камарата на представителите, което би им разрешило да спрат законодателната стратегия на Байдън. Според последните данни на Си Ен Ен демократите към този момент са спечелили 169 места  долната камара на Конгреса, а републиканците са си подсигурили 193 кресла.

Битката за сената е още по-оспорвана, като към момента не са ясни резултатите от основни щати като Аризона, Джорджия и Невада.

Надпреварата за Сената в Джорджия може да приключи с балотаж на 6 декември, като има възможност тя да бъде решаваща за това коя партия ще поеме контрола над Сената. Понастоящем демократите управляват 100-местната горна камара на Конгреса, защото вицепрезидентът Камала Харис има решаващият глас при тъждество от 50 на 50.

Ранните резултати допускат, че демократите ще избегнат цялостно проваляне на изборите, от каквото доста членове на партията се опасяваха, имайки поради ниския рейтинг на президента Джо Байдън и недоволството на хората от възходящите цени.

„ Определено не виждаме републиканска вълна, това е несъмнено “, разяснява сенаторът републиканец Линдзи Греъм в изявление за Ен Би Си. Той изрази вяра, че партията ще вземе болшинство в Сената: „ Мисля, че ще имаме 51 или 52 места, когато всичко завърши “.

Дори малко републиканско болшинство в Камарата на представителите би могло да блокира целите на Байдън, като в това време започва следствия против неговата администрация и семейство.

Освен за двете камари на Конгреса, 36 щата и три територии избират и губернатори. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, водещ кандидат за републиканската президентска номинация през 2024 година, победи представителя на Демократическата партия Чарли Крист, демонстрират прогнози на Edison.

Повече от 46 милиона американци са дали своят вот преди деня на изборите по пощата или персонално, съгласно данни от Изборния план на Съединени американски щати, като държавните чиновници предизвестяват, че преброяването на тези бюлетини ще отнеме време.

Високата инфлация и правото на аборт са измежду главните тематики, които стимулират избора на гласоподавателите, като трима от 10 показват едното или другото като своя съществена грижа, демонстрират екзитполове. Престъпността, главен акцент в посланията на републиканците през последните седмици на акцията, беше най-важният въпрос за едвам един на всеки 10 гласоподаватели.

Оспорвани борби

И двете страни означиха победи в оспорвани съревнования. Местните управляващи оповестяват за изолирани проблеми в цялата страна, в това число дефицит на хартия в окръг на Пенсилвания. В окръг Марикопа, Аризона - основно полесражение, арбитър отхвърли искане на републиканците за удължение на часовете за гласоподаване, откакто някои машини се повредиха.

Проблемите провокираха изказвания, които не бяха подкрепени с доказателства, от страна на някогашния президент Доналд Тръмп и неговите поддръжници, че става въпрос за бойкот на вота

Десетки републикански претенденти повториха подправените изказвания на Тръмп, че загубата му от Байдън през 2020 година се дължи на необятно публикувана машинация. В Пенсилвания републиканският претендент за губернатор Дъг Мастриано, който се опита да анулира резултатите от изборите в щата след загубата на Тръмп, беше надвит от демократа Джош Шапиро.

В Ню Хемпшир сенаторът демократ Маги Хасан надви над републиканеца Дон Болдук - пенсиониран военачалник, който също повтори неоснователните изказвания на Тръмп.

В по този начин наречените неуверени щати (които от време на време поддържат демократите, а различен път републиканците) като Аризона, Мичиган и Невада претендентите на републиканците още веднъж повториха лъжите на Тръмп, предизвиквайки боязън измежду демократите, че в случай че надделеят, биха могли да се намесят в президентската конкуренция през 2024 година

„ Те отхвърлят, че последните избори са били законни “, сподели Байдън в радио шоу, ориентирано към чернокожите гласоподаватели. „ Те не са сигурни, че ще одобряват резултатите, в случай че не завоюват “, добави той.

Тръмп, който гласоподава във Флорида, постоянно загатва, че ще взе участие на президентските избори пре 2014 година В понеделник той сподели, че ще „ разгласи нещо огромно “ на 15 ноември.

Икономически терзания

Партията, чиито представител се намира в Белия дом, съвсем постоянно губи места на междинни избори, само че демократите се надяваха, че решението на Върховния съд от юни за анулация на общонационалното право на аборт ще стимулира техните последователи да бъдат по-активни на тези избори.

Но настойчиво високата годишна инфлация, която е на най-високото си равнище от 40 години, оказа огромно въздействие върху предизборната акция.

" Икономиката е ужасна. Обвинявам актуалната администрация за това ", сподели Бетани Хаделман, която съобщи, че е гласувала за републиканските претенденти в Алфарета, Джорджия.

Проучване на Ройтерс/Ипсос от тази седмица сподели, че единствено 39% от американците утвърждават метода, по който Байдън си е приключил работата. Някои претенденти на демократите съзнателно се дистанцираха от Белия дом, защото известността на Байдън понижава.

Проучванията демонстрират, че утвърждението за Тръмп също е ниско, като 41% от интервюираните в настрана скорошно изследване на Ройтерс/Ипсос споделят, че имат положително мнение за него.

Ако републиканците поемат контрола върху Камарата на представителите, те биха могли да осуетят целите на демократите, в това число тези за правото на аборт и битката с климатичните промени, до момента в който евентуална победа в борбата а Сената ще им даде власт над номинациите на Байдън за съдии, в това число за всяко свободно място във Върховния съд.

Републиканците ще имат и властта да блокират помощта за Украйна, в случай че си върнат контрола над Конгреса, само че анализаторите споделят, че е по-вероятно да забавят или понижат потока на отбранителна и икономическа помощ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР