Американското ядрено оръжие може да се окаже в Източна Европа,

...
Американското ядрено оръжие може да се окаже в Източна Европа,
Коментари Харесай

Столтенберг: Ядреното оръжие отива в Източна Европа ако Германия се откаже от него

Американското нуклеарно оръжие може да се окаже в Източна Европа, в случай че Германия се откаже от него на своята територия, съобщи генералният секретар на НАТО. Той взе участие през днешния ден в конференция, проведена от Германската атлантическа общественост и Федералната академия по политика за сигурност.

„ Очаквам да продължи да бъде част от системата за взаимно потребление на нуклеарното оръжие – този многостранен формат е доста значим за цяла Европа. Алтернативата за взаимното потребление на нуклеарното оръжие на са двустранните съглашения. Разбира се, Германия би трябвало да реши дали на нейна територия ще бъде ситуирано нуклеарно оръжие, само че то доста елементарно може да се окаже на територията на други европейски страни, по-точно на изток от Германия ”, сподели Столтенберг.
Терапията за пациента НАТО би трябвало да бъде предшествана от диагноза
Когато на 14 април в Главната квартира на НАТО в Брюксел новият американски външен министър Антъни Блинкен съобщи: „ Време е да изт...

Той съобщи, че НАТО се афишира за свят без нуклеарно оръжие, само че не може да допусне в страни от НАТО да няма такова, когато трети страни разполагат с него. Столтенберг приветства договарянията сред Русия и Съединени американски щати по въпросите на стратегическата непоклатимост, в това число и по Договора за ограниченията за по-нататъшно редуциране и ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения.

Системата на НАТО за взаимно потребление на нуклеарни оръжия основава правна основа за разполагане на американски нуклеарни оръжия в неядрени европейски страни - членки в границите на общата идея на алианса за нуклеарно въздържане

Съгласно третата уговорка от Договора за дефинитивно урегулиране с Германия, който влезе в действие на 15 март 1991 година, Федерална Република Германия се отхвърли от личното си произвеждане, владение и неутрализиране на атомни, биологични и химически оръжия. До края на юни 1991 година Съюз на съветските социалистически републики изтегли всички свои военни нуклеарни съставни елементи от територията на някогашната Германска демократична република.

На територията на Германия остана нуклеарното оръжие на Съединени американски щати в границите на стратегическата идея на НАТО по заплашване на евентуални съперници. По непотвърдена информация, в авиобазата покрай Бюхел има до 20 американски тактически нуклеарни бомби В-61.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР