Американското разузнаване твърди, че разкритата корупция по различните етажи на

...
Американското разузнаване твърди, че разкритата корупция по различните етажи на
Коментари Харесай

В опит да изкорени корупцията Си Цзинпин нареди масова чистка в армията

Американското разузнаване твърди, че разкритата корупция по другите етажи на Народната освободителна войска на Китай (НОАК), която съществено подкопава напъните за рационализация на Си Цзинпин, е довела до всеобщата военна чистка, оповестяват лица, осведомени с оценката. Проблемът повдига и въпроса до каква степен китайските въоръжени сили са способни да водят война. Всъщност корупцията в ракетните сили и цялата отбранителна промишленост на страната е толкоз постоянно срещано събитие, че американските чиновници считат за все по-малко евентуално Пекин да обмисля огромни военни дейности през идващите години, в сравнение с, в случай че обстановката беше друга, съгласно източници, помолили за анонимност.

Американските документи показват няколко съответни случая на бойкот, като ракети, цялостни с вода вместо с гориво или големи полета от ракетни силози в западен Китай с капаци, функциониращи погрешно и надлежно правещи самите ракети неизползваеми, написа Bloomberg.

Според Съединените щати корупцията измежду военните е предизвикала загуба на доверието в морала и качествата на армията (особено в ракетните поделения), както и е подкопала напъните за рационализация. През последните шест месеца антикорупционното следствието е премахнало повече от дузина високопоставени чиновници, като това евентуално е най-голямата чистка в актуалната история на китайските въоръжени сили.

Реклама
Същевременно обаче съгласно Вашингтон осъществените промени, в това число подмяната на лица, назначени персонално от Си, не алармират за намаляване на властта на президента. Напротив - рокадите показват строгия надзор, който китайският президент има над Комунистическата партия, както и желанието му да изкорени корупцията и в последна сметка да приготви армията за бъдещи военни интервенции. Руските старания в Украйна, които биват осакатени от корупция, са прегледен образец по какъв начин подкупите " нарушават способността на армията да се бие ", означават откриватели на НОАК.

Съветът за национална сигурност към Белия дом не разяснява сведенията от оценката незабавно. На въпрос за американското разузнаване, подполковник Мартин Майнерс, представител на Пентагона, без да дава детайлности, отговори, че годишният отчет на Министерството на защитата по отношение на Китай преглежда напъните на Си да ускори антикорупционните следствия във въоръжените сили.

Сведенията, предоставени от американските служби, не могат да бъдат доказани или сверени с други източници. Неколкократно Вашингтон остава сюрпризиран от решенията на Пекин, като това докара до политическо отчаяние от неспособността на разузнаването да проникне във вътрешния кръг на Си Цзинпин, отбелязва Bloomberg.

В същото време президентът на Китай влага милиарди долари в модернизирането на армията до 2027 година Поддържането на боеспособни ракетни войски е приоритет на страната поради основната роля, която те биха изиграли при вероятно навлизане в Тайван.
Реклама

Доказателства за чистката се появиха през последните няколко месеца. На 29 декември най-висшият законодателен орган на страната отстрани общо девет военни лица, в това число петима, свързани с ракетните сили, и най-малко двама от Отдела за развиване на оборудването, който е претрупан с въоръжаването на армията.

Дни по-рано основният политически съвещателен орган на Китай обществено в профил трима ръководители на държавни фабрики за ракети. Тази вълна от чистки е предшествана от отстраняването през октомври на някогашния министър на защитата, заемал поста в продължение на седем месеца.

Това обаче са единствено промените, които Пекин направи обществено притежание. За разлика от други елементи на китайската система, военните не афишират своите следствия за корупция. През ноември още един генерал-майор от ракетните сили беше безшумно отхвърлен от локалния законодателен орган на Пекин, оповестява китайският информативен бюлетин Caixin.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР