Американският вестник The Washington Post и Международният консорциум на разследващите

...
Американският вестник The Washington Post и Международният консорциум на разследващите
Коментари Харесай

Путин купил апартамент в Израел чрез офшорни сметки на Абрамович СНИМКИ

Американският вестник The Washington Post и Международният консорциум на проверяващите публицисти откриха документи, потвърждаващи финансовите връзки на съветския олигарх Роман Абрамович и съветския президент Владимир Путин. По-специално стана известно, че посредством офшорната сметка на Абрамович Путин е платил апартамент в Тел Авив за своя учителка.

Според изданието по време на посещаване в Израел през 2005 година Путин се е срещнал с една от своите учителки Мина Юдицкая-Берлинер. След срещата съветският водач я обсипва с дарове и съгласно нея се е съгласил да купи апартамент за 208 000 $.

Но учителката получила парите за закупуване на апартамент не от Путин, а посредством загадка офшорна сметка на Роман Абрамович.

" Самата транзакция не е забележителна, датира от съвсем 18 години и за толкоз дребна сума, че надали може да се записва като неточност при закръгляване в многомилиардните офшорни книги на съветски олигарси. Но тази покупка е значима, тъй като слага Абрамович в центъра на съглашение с явно персонално значение за Путин, което дава визия за съветската система на застъпничество и прикрито благосъстояние, чиито механизми нормално са незнайни ", съобщава Washington Post.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков не отговори непосредствено на въпросите на публицистите за ролята на Путин в договорката с недвижими парцели и присъединяване на съветския олигарх Абрамович в нея. В същото време той посъветва да се насочат въпроси към Федерацията на еврейските общности на Русия, заявявайки, че „ всяка благотворителна активност в Израел ще бъде осъществена от тях “.

Говорителят на Абрамович призна подаръка, само че сподели, че не е изработен по заповед на Путин, а " по искане на еврейската общественост ".

Преди това Абрамович отхвърляше всякаква финансова връзка с Путин в продължение на десетилетия, като даже съди обособени медии.

" Историята с израелския апартамент идеално показва по какъв начин неписаните съглашения, намигванията и кимането с глава са в основата на системата от епохата на Путин, сподели Андрю Вайс, съветски специалист в фондацията Carnegie for International Мир.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР