Американският спускаем апарат “ИнСайт, който в края на ноември успешно

...
Американският спускаем апарат “ИнСайт, който в края на ноември успешно
Коментари Харесай

Марсианската мисия на НАСА ИнСайт успешно постави щита върху сеизмометъра

Американският спускаем уред “ИнСайт ”, който в края на ноември сполучливо кацна върху повърхността на Марс, е една стъпка по-близо до началото на главната му научна задача. Снимки, снимани и получени през вчерашния ден, демонстрираха, че щитът бе наред позициониран върху сензитивния сеизмометър. 

Сеизмометърът ще учи вътрешната интензивност на Червената планета и би следвало да е в положение да засича и най-слабите марсотресения. Именно тъй като е толкоз сензитивен, даже и лекият лъх на марсианския вятър би довел до нежелани разстройства. Това постанова да бъде затрупан и предпазен от локалните метеорологични феномени.

Следващият стадий пред задачата е разгръщането на пробивната машина. След като тя бъде ситуирана, ще би трябвало да издълбае в марсианската почва отвор, бездънен към 5 метра. Тъй като това е процедура, която за пръв път се ползва на друга планета, опасности постоянно има. Вярно е, че екипът се е подготвил за всевъзможни непредвидени условия, само че Марс постоянно може да спретне неприятна изненада (и научаването на тези изненади са част от научния процес). Знае се сигурно, че машината може да дълбае дейно и да избутва скалните трудности по пътя. Но в случай че има някоя огромна канара, примерно с диаметър от към метър, тя ще блокира механизма. Това ще промени научните проекти. Ако да вземем за пример бъде достигната дълбочина единствено от един метър, екипът ще би трябвало да усъвършенства моделите си. Добре ще е, в случай че се стигне до дълбочина от три метра – учените ще са удовлетворени, тъй като ще могат да извлекат задоволително научна информация. Но оптималният вид е да бъде доближат максимумът от пет метра. 

Интересното занапред следва. “ИнСайт ” е мудна задача, екипът действа доста деликатно. Всичко се пресмята и ревизира на тестовия модел на спускаемия уред, намиращ се на Земята, преди командите да бъдат изпратени към Марс. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР