Американският сенатор Марко Рубио поиска спиране на сделката на чешката

...
Американският сенатор Марко Рубио поиска спиране на сделката на чешката
Коментари Харесай

Американски сенатор поиска от Тръмп да спре сделката за бТВ

Американският сенатор Марко Рубио изиска прекъсване на договорката на чешката компания PPF Group на Петр Келнер, с която предприемачът ще придобие мажоритарен дял в сдружението притежател на бТВ - Central European Media Group Enterprises.

Сенаторът републиканец приканва американския президент Доналд Тръмп да направи повсеместен обзор на договорката в подтекста на националната сигурност и решението на AT&T да се раздели с тази своя компания, оповестява.

Републиканецът е ръководител на Комисията за Китай, в която заседават представители на двете камари на Народното събрание във Вашингтон и член на сенатската Комисия за интернационалните връзки и разузнаване. Според него компанията на Келнер и самият той били известни, че работят като " подставено лице на Китай в Чешката република " и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за създаване на 5G мрежи.

CME Group има активност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона фенове и някои от най-гледаните новинарски стратегии в Централна и Източна Европа.

От AT&T към този миг се въздържат от коментар, само че от PPF Group в свое изказване обявиха, че Рубио се базира на „ погрешна информация “, публикувана от чешки политик и оспори характерността, направена на пазара на Central European Media Group Enterprises. Компанията съобщи, че е наследила единствено технологията на Huawei като част от нейното придобиване от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor предходната година.

" PPF купува CME като допълнение към своя телекомуникационен бизнес, без каквито и да било следващи претекстове. Като част от процеса на придобиване на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи и ние им предоставяме цялата нужна информация ", се споделя още в изказването на компанията, като в допълнение декларират, че ще се свържат със сенатора.

Марко Рубио обаче твърди, че Рубио съобщи, че дъщерното сдружение на PPF, Home Credit, е наело компания за връзки с обществеността, която се е насочила към " манипулиране на публичното мнение по отношение на Китай. Според него компанията има за задача да шпионира чешки политици, да оказва напън върху медиите да изтеглят сериозни публикации за Китай, а също и да сътвори нов мозъчен концерн - Sinoskop с предубедени анализатори, които да повлияят на дебатите в обществото във връзка с Китай.

Републиканецът желае от комисията по задгранични вложения в Съединени американски щати да преразгледа договорката, защото тя „ подкопава ползите на националната сигурност на Съединени американски щати, свързани с Централна и Източна Европа, както и с Китай “.

Администрацията на президента Тръмп добави Huawei към стопански черен лист през май, базирайки се на проблемите на националната сигурност и лобира задграничните държавни управления да не позволяват Huawei да взе участие в построяването на 5G мрежи.

През октомври AT&T съобщи, че ще продаде мажоритарния си дял в CME за 1,1 милиарда $, като ще бъде освободена от гаранция за дълг в размер на 575 милиона $. AT&T закупи своя дял в CME с придобиването на Time Warner, в този момент WarnerMedia, през 2018 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР