Американският сектор на шистови горива предупреждава, че не може да

...
Американският сектор на шистови горива предупреждава, че не може да
Коментари Харесай

Щатските шистови босове: Европа да не очаква спасение

Американският бранш на шистови горива предизвестява, че не може да избави Стария континент като усили навреме доставките на недопечен нефт и газ, с цел да предотврати зимен енергиен конвулсия на фона на страховете, че срив на съветския експорт ще изпрати още веднъж над 100 $ за барел цените на черното злато.

Въпреки че напрежението на петролните пазари спадна през последните седмици, отдихът може да завърши когато цялостната възбрана на Европейския съюз на съветските продажби влезе в действие до края на годината. Американският министър на финансите Джанет Йелън предизвести през седмицата, че ембаргото " може да провокира скок на петролните котировки ". Американските производители, които разполагат с големи ресурси от черно злато и природен газ, които биха могли да послужат като различни източници на доставки за Европа и да предотвратят енергиен дефицит през зимата, оповестяват, че не могат да усилят задоволително бързо производството. И до момента в който някои компании помпат по-ударно, общият брой на кладенците в употреба остава неизменен през последните седмици и продуктивността на единица обект е паднала. 

Уил Ван Лоу - началник на групата за частни капитали " Куантум енърджи партнърс ", която е един от най-едрите вложители в щатския шистов бранш - предизвестява, че " не се задава избавителна интервенция ", " нито от страна на петрола, нито на газа ".

Износът на черно злато и синьо гориво от Съединени американски щати се засилва, с цел да се възползва от по-високите цени в Европа, само че към този момент е съвсем на максимума си, настояват фирмените мениджъри и предизвестяват, че добивът на недопечен нефт ще е по-нисък с към 1 млн. барела дневно от държавните прогнози. На въпрос за вероятността за по-голямо нарастване на производството, Скот Шефилд - основен изпълнителен шеф на " Пайъниър нечъръл рисорсиз ", един от най-едрите американски производители - показва, че " не вижда да се задава сходно нещо ", тъй като " никой не създава нови кладенци ". Шефилд даже счита, че цените на черното злато могат да надвишават 120 щ. $ за барел през зимата когато доставките пресъхнат.

Международната организация по енергетика разгласи на 14 септември, че продажбите на черно злато от Русия - най-едрият международен експортьор на суровината, могат да паднат с съвсем 20% когато ембаргото на Европейски Съюз влезе изцяло в действие. Котировките на вид " Брент " се покачиха с 1% - до 94 $ за барел - след новината, а в следобедните часове на 15 септември се движеха наоколо до 93 $ за барел.

Бурното нарастване на шистовото произвеждане през предишното десетилетие трансформира Съединените щати в най-големия производител на черно злато в света, като предпандемичния рандеман на суровината доближи 13 млн. барела дневно или над 10% от международното предложение. Ежегодният индустриален растеж по време на годините на напредък задоволяваше по-интензивното ползване и по този метод държеше цените под надзор. По време на пандемията интензивността пресъхна, цените потънаха до едноцифрено изражение и едвам през предходната седмица добивът се възвърне до 12.1 млн. барела на ден. 

В допълнение към по-слабия растеж на предлагането на шистови горива се появиха и опасения за опциите на ОПЕК да усили добива. През предходната седмица картелът разгласи проекти да стартира да редуцира производството. И до момента в който колосите " Шеврон " и " Ексън мобайл ", както и някои частни компании помпат все по-активно, общият брой на работещите кладенци остава неизменен, а продуктивността пада. 

Главният изпълнителен шеф на компанията за частен капитал " Кимъридж енърджи " - Бен Дел - твърди, че вложителите в шистовия отрасъл от Уолстрийт няма да дадат благословията си за огромен индустриален растеж и избират модела на по-малък рандеман с по-високи облаги, тъй като " финансовите наличия са мощно лимитирани ".

Скромно нарастване на добива в Съединени американски щати през идните месеци няма да промени значително нещата, счита Мат Галъхър - началник на частния производител " Грийнлейк енърджи венчърс ". Той добавя, че " би било рисково да се мисли, че производството на евтина сила, изключително от петролния отрасъл, може да нараства постоянно ".

Вашингтон се бори от месеци да смъкна цените на петрола и бензините, които се изкачиха до рекордно високи нива след нахлуването на Русия в Украйна и обезпокоиха съществено администрацията на президента Джо Байдън преди междинните избори през ноември. Белият дом изиска от шистовите производители да усилят добива, а министърът на енергетиката Дженифър Гархолм оприличи ситуацията в страната като " подготовка за война ". Госпожа Йелън пък сподели, че Белият дом работи взаимно с сътрудниците си от Г-7 за реализиране на евентуални изключения от съветското ембарго, с цел да се избегне потрес върху предлагането.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР