Американският секретар по търговията Уилбър Рос заяви, че смъртоносната епидемия

...
Американският секретар по търговията Уилбър Рос заяви, че смъртоносната епидемия
Коментари Харесай

Може ли коронавирусът да бъде положителен за икономиката в САЩ?

Американският секретар по търговията Уилбър Рос съобщи, че смъртоносната зараза от ковид в Китай може да бъде позитивна за американската стопанска система.

" Мисля, че коронарвирусът ще помогне да се форсира връщането на работни места в Северна Америка ", съобщи той по време на телевизионно изявление и провокира бурни ответни реакции

Бързото разпространяване на заболяването породи опасения за нейното влияние върху китайската стопанска система и световния напредък.

А мненията на американския секретар по търговията попаднаха под обстрел от критици на администрацията на президента Тръмп.

В отговор на въпрос на Fox Business News за това дали епидемията съставлява риск за американската стопанска система, Рос съобщи: " Не желая да приказвам за победа за сметка на една доста рискова и злокобна болест. Фактът е, че това дава на бизнеса още едно нещо, което би трябвало да се вземе поради, когато вършат промени по веригата за доставки... Мисля, че това ще помогне да се форсира връщането на работните места в Северна Америка ", сподели той.

По-късно Министерството на търговията на Съединени американски щати излезе с коментар на коментара. " След като секретар Рос даде изясненост, първата стъпка е да се сложи вирусът под надзор и да се помогне на жертвите на това заболяване. Важно е също да се вземат поради следствията от бизнеса с страна, която има дълга история на прикриване на действителни опасности за личния си народ и останалия свят “, съобщи представител.

Коментарите бяха мощно подложени на критика, като конгресменът на демократите Дон Бейър сложи под въпрос намирането на бизнес преимущества по време на смъртоносното огнище.

Икономистите също бяха озадачени от мненията на Уилбър Рос. Саймън Баптист от Икономическия разследващ отдел в Сингапур съобщи пред Би Би Си, че мненията го му се костват странни.

" Компаниите няма да вземат съществени и дълготрайни капиталови решения въз основа на огнище на заболяване, което може да продължи от три до шест месеца ", сподели той.

Той се аргументира, че вирусът е по-вероятно да има негативно влияние върху Америка, в сравнение с позитивно: " Всъщност Съединени американски щати ще се окажат губещи, тъй като все пак Китай към момента е огромен пазар за Съединени американски щати, тъй че в случай че китайската стопанска система се забавя доста, това ще има резултат и в Съединени американски щати ".

Икономисти настояват, че коронавирусът може да има по-голямо въздействие върху международната стопанска система от епидемията с тежък изострен респираторен синдром (SARS) през 2002-2003 година SARS болести повече от 8000 души, причинявайки повече от 700 смъртни случая и се счита, че е коствал международната стопанска система повече от 30 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР