Американският президент Доналд Тръмп обяви в петък извънредно положение заради

...
Американският президент Доналд Тръмп обяви в петък извънредно положение заради
Коментари Харесай

Извънредното положение в САЩ: какви права дава на властите

Американският президент Доналд Тръмп разгласи в петък изключително състояние поради пандемията от ковид, базирайки се на закон, прочут като Закона на Стафорд. Ето по какъв начин работи той и какви пълномощия дава на управляващите.

Какво е Законът на Стафорд?

Приетият през 1988 година закон дава на Федералната организация за ръководство на рецесии (FEMA) право на оказва помощ на щатски и локални държавни управления по време на " естествени бедствия ", както и да координира дейностите на национално равнище. FEMA e част от министерството на националната сигурност и разполага с над 40 милиарда $ федерално финансиране, което Конгресът отделя за справяне с бедствия. Тя може да го разпределя за градеж на медицински учреждания и за превоз на пациенти, измежду други цели. Само президентът има право да разгласи събития за " злополучие ".

" Имаме доста огромни изключителни пълномощия по Закона на Стафорд ", разяснява Тръмп пред кореспонденти. " На процедура съм ги запомнил наизуст. Ако би трябвало да направя нещо, ще го направя. Имам правото да направя доста неща, за които хората въобще не знаят. " Президентът е прибягвал към Закона на Стафорд неведнъж - да вземем за пример при оправянето с наводненията в Средния запад и с горските пожари в Калифорния.

FEMA нормално работи по естествени бедствия, само че може да се занимава и с пандемии.

Нямаше ли към този момент изключително състояние

В края на януари друго министерство - това на опазването на здравето, разгласи ковид за опасност за публичното здраве. Това е и водещата институция в битката с заболяването. Това оповестяване обаче е по различен закон и дава на управляващите правото да постанова ограничавания на хора, влизащи в страната от Китай, както и да подхващат разнообразни ограничения. Вече няколко щатски държавни управления са оповестили изключително състояние, което им разрешава да ръководят карантинни зони и да вземат ограничения против спекулата с цените.

Какви други закони може да употребява Тръмп

Миналата година Тръмп разгласи изключително състояние на границата с Мексико, с цел да може да заобиколи Конгреса и да употребява пари, към този момент планувани за други цели, с цел да финансира стената. Това решение бе взето по Закона за националните изключителни положения от 1976 година Той не дефинира тъкмо бедствията, тъй че дава на президента необятни пълномощия самичък да дефинира кое е такова. Този текст дава на президента и повече пълномощия, за разлика от Закона на Стафорд, който визира единствено FEMA.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР