Американският президент Джо Байдън заяви, че ще обмисли налагането на

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че ще обмисли налагането на
Коментари Харесай

Говорителят на Белия дом: Президентът няма да изпраща войници в Украйна

Американският президент Джо Байдън съобщи, че ще обмисли налагането на стопански наказания, в това число персонално против съветския президент Владимир Путин, в случай че Русия предприеме военни дейности в Украйна. Според Байдън сходен ход ще има „ големи последици “ и даже ще промени света.

Байдън акцентира, че при сходно развиване ще бъде задължен да ускори наличието на НАТО в Източна Европа.

Той посочи, че привеждането в подготвеност за разполагане в Европа на 8500 американски бойци е част от координираните дейности на НАТО, а не независима интервенция на Вашингтон:

" Заявих ясно пред президента Путин, че имаме неприкосновено обвързване към нашите съдружници от НАТО по силата на Член 5 от Устава.

Ако той продължи скупчването на военна мощ или предприеме нападателни дейности, ние ще изпратим подкрепления на нашите сили. Трябва да е ясно, че няма причина който и да е член на Пакта да се съмнява, че НАТО ще работи в негова отбрана. "

Впоследствие прессекретарят на Белия дом Джен Саки разясни:

" Президентът няма желание, интерес или предпочитание да изпраща бойци в Украйна. НАТО е организацията, посредством която можем да окажем поддръжка на сътрудниците си и страните от източния фланг и вниманието е ориентирано в тази посока. "

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Уенди Шърман сподели, че по всичко проличава, че президентът Путин може да употребява военна мощ против Украйна и то в къси периоди - доникъде на идващия месец.

Тя означи обаче, че церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Китай на 4 февруари може да повлияе на решението му.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че числеността на съветските военни елементи, ситуирани край украинската граница, към момента е " незадоволителна " за пълномащабна офанзива. Според него обаче скупчването към този момент съставлява опасност за Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР