Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай
Коментари Харесай

„Стъпка напред към справедливостта“: Байдън приветства решението по делото на Джордж Флойд

Американският президент Джо Байдън съобщи, че признаването на някогашния служител на реда Дерек Шовин за отговорен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през май предходната година " може да бъде гигантска стъпка напред " за нацията в битката против систематичния расизъм, заяви Би Би Си.

Държавният глава приказва пред публицисти в Белия дом дружно с вицепрезидента Камала Харис часове откакто правосъдните заседатели произнесоха решението си по делото.
Снимка: Ройтерс
" Това не е задоволително. Ние не можем да спрем дотук ", съобщи президентът.

Вицепрезидентът Камала Харис пък прикани законодателите да одобряват законопроекта „ Флойд “, ориентиран към реформиране на полицейската активност в Съединени американски щати.

Дерек Шовин бе сниман да коленичи на врата на Джордж Флойд в продължение на повече от девет минути, което провокира всеобщи митинги против расизма в страната.

Бившият служител на реда е приет за отговорен за ликвидиране втора степен, ликвидиране трета степен и непредумишлено ликвидиране. Присъдата евентуално ще бъде произнесена след два месеца, като се чака той да бъде наказан на 12 и половина години затвор, защото няма предходни углавни закононарушения. Прокурорите обаче упорстват той да получи оптималните 40 година отнемане от независимост.



Какво се случи в правосъдната зала?

На 12-членното жури му лиши по-малко от ден, с цел да вземе решение, което идва след триседмичен правосъден развой с доста напрежение, по време на който са разпитани 45 очевидци и са прегледани няколко часа видеоматериали.
Снимка: btvnovinite.bg
Експертите свидетелстват, че Флойд е умрял от липса на О2 поради метода на задържане, употребен от Шовин и неговите сътрудници. Обвиняемият избра да не свидетелства, базирайки се на правото си да не се уличава в закононарушение с отговорите си.

Полицейското принуждение постоянно е тласък за смяна в Съединени американски щати

В американската история постоянно актовете на полицейско принуждение са били тласък за расова смяна.
Снимка: Ройтерс
В началото на 60-те години гледката на полицейски кучета, които се нахвърлят върху протестиращи в Бирмингам, Алабама, способства за приемането на законодателство, което отстранява сегрегацията в южните щати.

Снимките на служители на реда, които удрят с бухалки протестиращи в Селма, Алабама, довеждат до приемането на Закона за изборните права през 1965 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР