Американският президент Джо Байдън се срещна днес с китайския лидер

...
Американският президент Джо Байдън се срещна днес с китайския лидер
Коментари Харесай

Джо Байдън и Си Цзинпин обсъждат двустранните отношения

Американският президент Джо Байдън се срещна през днешния ден с китайския водач Си Цзинпин за първи път от година за диалози, които може да понижат търканията сред двете свръхсили по въпроси като военните спорове, накротрафика и изкуствения разсъдък, съобщи Ройтерс, представени от БНР. 

Байдън посрещна китайския президент в имението " Филоли " - на 50-ина километра южно от Сан Франциско, където двамата по-късно ще вземат участие в среща на върха на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС).

Във встъпителното си слово Байдън съобщи, че Съединени американски щати и Китай би трябвало да подсигуряват, че конкуренцията сред тях " няма да прерасне в спор " и да ръководят връзките си отговорно.

Си, на собствен ред, сподели на Байдън, че доста неща са се случили от последната им среща преди една година на остров Бали. " Светът излезе от пандемията от коронавирус, само че към момента търпи големите последствия от нея. Световната стопанска система се възвръща, само че с доста мудни темпове ", означи той.

Китайският президент дефинира връзките сред Пекин и Вашингтон като  " най-важните двустранни връзки в света " и съобщи, че той и Байдън " носят тежки отговорности за двата народа, за света и за историята ".

" За две огромни страни като Китай и Съединени американски щати да си извърнат тил една на друга не е вероятен избор ", сподели той и добави: " Нереалистично е едната страна да прекроява другата, а споровете и борбата имат непостижими последствия и за двете страни ".

Двамата водачи ще се опитат да облекчат търканията сред страните си, само че за забележителен прогрес при превъзмогването на грамадните разлики, които ги разделят, евентуално ще би трябвало да се изчака, отбелязва Ройтерс.

Висшите представители на двете страни нямат огромни упования, доколкото Байдън и Си ще обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната сред Израел и " Хамас ", съветската инвазия в Украйна, Северна Корея и правата на индивида - тематики, по които не съумяват да преодолеят дългогодишните си различия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР