Американският президент Джо Байдън определи решението на върховния съд на

...
Американският президент Джо Байдън определи решението на върховния съд на
Коментари Харесай

Трагична грешка! Байдън с остра атака по най-висшите съдии

Американският президент Джо Байдън дефинира решението на висшия съд на Съединени американски щати, анулиращо правото на аборт, като трагична неточност и като резултат от " екстремистка идеология ".

Съдът излезе с  разпореждане, с което анулира знаково решение от 1973 година по делото " Роу против Уейд " и позволи на обособените щати още веднъж да имат правото да не разрешават абортите. Мнозинството консервативни съдии споделиха, че американската конституция не пази правото на аборт на дамите и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско равнище. Тримата съдии либерали в съда показаха противоречие с решението. След историческото решение на Върховния съд започнаха митинги в страната и пред постройката на съда във Вашингтон. Мисури пък стана първият щат, който разгласи, че не разрешава абортите.

" Здравето и животът на дамите в тази страна са в този момент в заплаха ", акцентира Байдън в послание към нацията. Той подчертава, че в този момент Съединени американски щати застават в позицията на изключение в света.

Президентът демократ прикани да се продължи битката по един кротичък метод и да се отбрани пред урните правото на аборт и всички други персонални свободи. Призивът бе насочен няколко месеца преди изборите за една трета от членовете на конгреса в средата на ноември, които се обрисуват сложни за демократичния лагер на Байдън.

Върховният комисар по правата на индивида Мишел Бачелет съобщи, че анулирането на правото на аборт, решено от висшия съд на Съединени американски щати, е ужасяващ удар, нанесен по човешките права на дамите и по равенството на половете. Тя дефинира решението на висшия съд на Съединени американски щати като огромно оттегляне.



сн. АП

Американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон се ангажираха дружно да пазят правото на аборт, се споделя в изказване на губернаторите на трите прогресивни щата.

Те се ангажират " да пазят достъпа до репродуктивни здравни грижи, включително и до аборт и контрацептиви, и се ангажират да пазят пациентките и лекарите против опитите на други щати " да изнесат своите забрани за аборти в техните три щата ".

Реакция имаше и от премиера на Канада Джъстин Трюдо, който дефинира решението на висшия съд на Съединени американски щати като извънредно. Той сподели, че с цялото си сърце застава до милионите американци, които ще изгубят законното си право на аборт. Трюдо добави, че нито едно държавно управление, нито един политик, нито един човек не би трябвало да диктуват на една жена какво може или не може да направи с тялото си.

Френският президент Еманюел Макрон пък изрази страдание от решението на висшия съд на Съединени американски щати и акцентира, че " абортът е фундаментално право на всички дами ", съобщи Франс прес. " Трябва да го пазиме. Изразявам моята взаимност с дамите, чиито свободи са сложени през днешния ден под въпрос от висшия съд на Съединени американски щати ", съобщи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР