Американският президент Джо Байдън определи като малко вероятно“ ракетата, която

...
Американският президент Джо Байдън определи като малко вероятно“ ракетата, която
Коментари Харесай

Байдън: Ракетата, паднала в Полша, може да не е изстреляна от Русия

Американският президент Джо Байдън дефинира като „ малко евентуално “ ракетата, която умъртви двама на територията на Полша, да е изстреляна от Русия.
Байдън свика незабавни съвещания на съдружниците на Съединени американски щати в Бали, където се организира срещата на върха на Г-20.
Съединените щати и съдружниците им в НАТО ще проверяват случая доста в детайли, преди да подхващат някакви дейности, съобщи американският президент Джо Байдън.
Предварителната информация демонстрира, че ракетата не е изстреляна от Русия.
Това демонстрира траекторията ѝ, само че следва да изясним тъкмо, какво се е случило, сподели Байдън в Бали след незабавна среща на международни водачи, участващи във форума на Г-20 в Бали.

От Белия дом по-рано оповестиха, че срещата е свикана от Байдън, а измежду участниците в нея са били водачите на Европейския съюз и всички страни от Г-7 – Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати.

На уеб страницата на Белия дом съвещанието беше несъмнено като „ незабавна кръгла маса “. То било извършено при закрити врата, откакто публицистите са били помолени да изоставен.
На срещата бе в съгласие, че НАТО и страните от Г-7 ще останат в стеснен контакт, с цел да вземат решение за възможна реакция на гърмежа в Полша.
Полският президент Анджей Дуда съобщи, че няма безапелационни доказателства кой е изстрелял ракетата, експлодирала в село Пжеводов до границата с Украйна. Ракетата „ най-вероятно е съветско произвеждане “.
Дуда дефинира случилото се като еднократен случай, с дребна възможност да се повтори.
Той е разговарял с украинския президент Володмир Зеленски, който написа в Туитър, че двамата са разменили наличната информация за изясняване на всички обстоятелства.

Във вечерното си послание Зеленски дефинира рухването на ракета на полска територия като „ забележителна ескалация на спора “.
„ Отдавна предупреждавахме, че дейностите на Русия няма да се лимитират единствено до Украйна “, сподели Зеленски.
Полските управляващи извикаха за пояснение съветския дипломат във Варшава, откакто Москва отхвърли да е виновна за случая.
От Държавния департамент на Съединени американски щати отхвърлиха упреците на Москва, че Вашингтон се пробва да усложнява обстановката.
Полският министър председател Матеуш Моравецки заяви, че Полша покачва бойната подготвеност на избрани елементи от въоръжените си сили, с акцент върху наблюдението над въздушното пространство.

Полша обмисля дали да изиска съвещания според член 4 от Северноатлантическия контракт. Това може да стане на плануваната за по-късно през днешния ден среща на Алианса.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР