Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ предвиждат финансова подкрепа

...
Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ предвиждат финансова подкрепа
Коментари Харесай

САЩ финансират първите малки модулни реактори в Румъния с $275 милиона

Американският президент Джо Байдън разгласи, че Съединени американски щати плануват финансова поддръжка за създаването на малкък модулен реактор (SMR) на стойност $275 милиона в Румъния, оповестява Profit.ro. Още в края на 2021 година компанията NuScale разгласи желанието си да построи с румънската нуклеарна група Nuclearelectrica своите първи такива реактори в Румъния до 2028 година.

В последно време се разпореждат доста очаквания на дребните модулни реактори (SMR), които вършат новите нуклеарни централи конкурентоспособни и (донякъде) самостоятелни.

Традиционни и дребни модулни реактори - каква е разликата

Разликата сред обичайните АЕЦ реактори и дребните модулни реактори е явно преди всичко в самите им размери и мощности. Докато един общоприет реактор е с мощности от над 700 мВт, то таванът за SMR е 300 мВт, като има даже микро реактори с до 10 мВт. Тези мощности разрешават по-бързо сглобяване, което значи и по-бързото им и гъвкаво внедряване в мрежата. Друго от преимуществата е, че са и по-евтини.
 Париж залага €1 милиарда, че дребните модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста сила
Париж залага €1 милиарда, че дребните модулни реактори са бъдещето на прехода към чиста сила

Държавната EDF ще стартира да ги създава до 2030 година

Технологията на дребните модулни реактори е към момента в стадии, в който се търси най-ефективната допустима настройка. За това свидетелстват и многото разнородни дизайни - сега съществуват концепции за над 80 разнообразни SMR реактори. При някои от плановете се планува презареждане с уран на всеки 5-7 години, а при други - до края на виталния им цикъл.

Някои от най-големите компании, които създават сега SMR реактори са NuScale, Westinghouse, Rolls-Royce, GE Hitachi Nuclear Energy, Tokamak Energy и Toshiba.

Внедряване в Европа

Тяхното внедряване в Европа се планува да бъде част от една хибридна система, която да подкрепи производството на електрическа енергия в преобладаваща от ВЕИ мрежа.

На фона на плануванаъа от Съединени американски щати държавна инвестиция в румънската енергетика,  американската Международна финансова корпорация за развиване (DFC) и американската Експортно-импортна банка (EXIM) обмислят евентуално финансиране на стойност надлежно $1 милиард и $3 милиарда още веднъж в построяването на дребни модулни реактори на румънска територия.

Доклад на IEEFA от февруари 2022 година сподели, че възобновимите запаси ще обезпечат надеждно електричество на по-ниска цена. 

Разделянето на атома е едно от най-значимите научни събития в историята на човечеството. Откритието дава началото на нуклеарната енергетика, която тогава пленява фантазиите и фантазиите на планетата с обещанието за безконечен и на ниска цена източник на сила, като технологията прелива и в научната фантастика на Айзък Азимов от поредицата " Фондацията ".

До 1960 година има едвам 17 атомни реактора с обща мощ от 1.2 гВт във Франция, Англия, Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Само 20 години по-късно това число е към този момент 253 в 22 страни с над 135 гВт мощ.

Голям подтик за разрастването на бранша дава петролната рецесия през 1973 година Тя кара голям брой страни да търсят опция на горивата за произвеждане на своето електричество, което довежда до огромен взрив на поръчки и прогнози за градеж на АЕЦ-и до над 1000 гВт световно.

Технологията SMR е включена и към листа от производители на електрическа енергия, които следва да получат по-бързи и улеснени административни процеси за намаляването на въглеродният отпечатък в производството.
 Европейски Съюз желае да глоби нуклеарната енергетика на Русия по нов метод
Европейски Съюз желае да глоби нуклеарната енергетика на Русия по нов метод

С 2-годишна дерогация за страните членки
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР