Американският президент Джо Байдън е изключил възможността САЩ да пратят

...
Американският президент Джо Байдън е изключил възможността САЩ да пратят
Коментари Харесай

Байдън се обяви против пращането на самолети за Украйна

Американският президент Джо Байдън е изключил опцията Съединени американски щати да пратят бойни самолети F 16 на Украйна. На въпрос на кореспонденти от Белия дом поддържа ли изпращането на самолети, които сега оглавяват листата на желаната техника от Украйна, Байдън е бил безапелационен - " Не ". Той е прецизирал, че ще посети Полша, която е основна страна за логистичната поддръжка с оръжия за Украйна, само че все още не знае по кое време ще се случи това.

Темата с поисканите от Киев самолети безусловно извади от кожата му немският канцлер Олаф Шолц в понеделник. Шолц е показал очевидно раздразнение след въпрос от публицисти по отношение на доставката на изтребители за Украйна, заложен му по време на посещаване в Чили като част от обиколка в Латинска Америка. Това заяви Die Welt, съобщи Агенция " Фокус ".

Според информацията на изданието, ръководителят на немското държавно управление е бил помолен да разяснява думите на съпредседателя на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Саския Ескен за доставката на немски бойни самолети на Украйна. Преди няколко дни в телевизионно изявление тя не изключи това да се случи. " В такива значими неща като оръжията би трябвало да става въпрос за обстоятелства, за рационално основание. И затова това споделя всичко ", отговори Шолц малко. В същото време канцлерът, съгласно вестника, не е посочил Ескен, само че е ясно кого има поради.

Според него на напред във времето излизат вътрешнополитически претекстове, а не поддръжката за Украйна. Това е неписано дипломатическо предписание, показва изданието, защото би било неучтиво към домакина. В сходство с негласното предписание на дипломацията политиците заобикалят да разясняват вътрешната политика на страната си по време на задгранични пътувания. Точно този въпрос на публицистите обаче, както показва вестникът, значително е повлиял на тона на немския канцлер.

След натоварен спор по отношение на доставката на бойни танкове за Киев, Шолц, както отбелязва Die Welt, желае непременно да избегне по-нататъшни полемики за изпращане на бойни самолети в Украйна. Освен това ръководителят на немското държавно управление, съгласно изданието, още веднъж е показал, че той и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън са изключили въвеждането на " зона неразрешена за полети “ в самото начало на спора, " тъй като това би довело до директна борба сред Русия и НАТО. Не е добре западните съдружници да се състезават кой може да достави повече оръжие на Украйна ".

В момента, съгласно вестника, Шолц въобще не се нуждае от тези диспути. " Всъщност всичко към този момент е казано за това. И от мен също ", приключи канцлерът.

През последните дни Шолц и немският министър на защитата Борис Писториус неведнъж заявяваха, че Германия няма да доставя бойни самолети на Украйна. На 26 януари президентът на Украйна Володимир Зеленски, след решението на редица западни страни да изпратят танкове в Киев, прикани за съвременни бойни самолети и ракети с огромен обхват на НАТО. Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че някои европейски сътрудници са се захванали с въпроса за даването на Киев на американски изтребители F-16. На 27 януари координаторът по стратегическите връзки на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби сподели, че Вашингтон не е сюрпризиран от настояването на Киев за бойни самолети, в това число F-16, само че няма нови известия в този смисъл.

Полският министър председател Матеуш Моравецки заяви, че Варшава е подготвена да съобщи на Украйна изтребители F-16, в случай че Съединени американски щати дадат зелена светлина, осведоми " Седмично огледало ". 

Моравецки споделя, че ще работят в цялостна съгласуваност със страните от НАТО, само че постоянно плановете се осъществят с помощта на полския напън и договореностите със Съединени американски щати. 

Както написа " Уолстрийт джърнъл ", Западът осъзнава, че Русия ще завоюва изтощителна война, по тази причина се сменя тактиката в доставките на оръжие. Според " Политико " служителите са почнали да пришпорват Пентагона Съединени американски щати да съгласува с Украйна предаването на изтребители. 

Именно нерешителностт на Съединени американски щати и европейските страни да предадат на Украйна съвременно западно оръжие се трансформира в спирачка за контранастъплението на юг в Украйна, проучва Институтът за изучване на войната. След това войната мина в позиционна. 

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в понеделник, че не изключва доставката на изтребители на Украйна, само че предизвести за риска от ескалация на спора.

„ Нищо не е изключено по принцип “, сподели Макрон след диалози с холандския министър председател Марк Рюте, запитан за опцията за изпращане на самолети за Украйна, която води война против нашествието на Русия.

Но Макрон изложи серия от „ критерии “, преди да вземе каквото и да е решение, защото Украйна ускорява апелите за по-модерни оръжия от Запада единствено дни, откакто нейните съдружници дадоха обещание да доставят танкове.

Критериите включват Украйна да насочи първо искане, че каквото и да е оръжието, то " няма да бъде ескалиращо " и " няма възможност да поразява съветската територия, а ще се употребяват извънредно за оказване на опозиция ". 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР