Американският министър на отбраната Марк Еспър забрани днес употребата на

...
Американският министър на отбраната Марк Еспър забрани днес употребата на
Коментари Харесай

Пентагонът забрани употребата на знамето на Конфедерацията в американските военни бази

Американският министър на защитата Марк Еспър забрани през днешния ден използването на знамето на Конфедерацията във всички американски военни бази, съобщи Франс прес.

Знамето на Конфедерацията, което е възприемано като знак на расизма, постоянно е окачвано от американски бойци в персоналните им пространства и общите зали на военните бази.

Някои бели американци от южните щати показват знамето на Конфедерацията като свое историческо и районно завещание, само че за множеството афроамериканци то е знак на расизма и робството.

Марк Еспър изпрати до всички ръководители на американската войска лист със знамената, позволени за приложимост от бойците в американските бази.
Знамето на Конфедерацията, на което е изобразен наследник кръст на червен декор и на което има 13 бели звезди, символизиращи южните щати по време на Гражданската война в Съединени американски щати от 1861-1865 година, не е измежду позволените за приложимост флагове.

" Знамената, които можем да развяваме, би трябвало да дават отговор на военните условия за ред и дисциплинираност, за отнасяне на всички с почитание и достолепие и за отменяне на знаците на разделяне ", посочи Еспър в документа.

След гибелта в края на май на чернокожия Джордж Флойд, който бе погубен при задържането си от бял служител на реда, американската войска сложи началото на огромен вътрешен спор за расизма, отбелязва Франс прес.

Забранявайки знамето на Конфедерацията в американските военни бази, Марк Еспър се разграничи от американския президент Доналд Тръмп , който във вторник направи изказване в отбрана на южняшкото знаме.

" Знам, че хората обичат знамето на Конфедерацията и не мислят за робството. За мен, това е въпрос на независимост на изразяването ", сподели Тръмп по телевизия Си Би Ес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР