Американският концерн Boeing, световен производител на авиационна и космическа техника,

...
Американският концерн Boeing, световен производител на авиационна и космическа техника,
Коментари Харесай

Нов етап от битката на гигантите: Boeing купува бразилската Embraer

Американският тръст Boeing, международен производител на авиационна и галактическа техника, води договаряния за придобиването на бразилската компания Embraer SA.

Сделката ще разреши на Boeing да излезе на пазара на по-малките самолети, които са обичайно желани от районни самолетни компании. От своя страна Embraer ще получи достъп до големия инженерен капацитет на американската компания, оповестява The Wall Street Journal.

Очертава се следващият стадий от световната конкурентна борба сред двата колоса в бранша - Boeing и Airbus SE. През октомври европейската компания подписа контракт за съдействие с канадската Bombardier Inc. за партньорство при производството на самолетите Bombardier C Series. Канадският самолетостроител заема второ място в света по произвеждане на въздушни машини за районни полети.

Boeing и Embraer подтвърдиха за водените договаряния, откакто WSJ разгласява тази информация, базирайки се на лични източници.

Пазарната стойност на бразилската компании е от порядъка на $3,7 милиарда преди новината за вероятната договорка с Boeing. Но по-късно котировките на акциите в четвъртък подскочиха с 22,5%.

Правителството на Бразилия би трябвало да утвърди желанията на компанията, защото има блокиращата така наречен " златна акция ", даваща право на несъгласие. Затова няма никаква гаранция, че управляващите ще се съгласят на договорката за тази " перла в короната " на държавните активи, написа в публикацията на WSJ.

Embraer е основана през 1969 година благодарение на държавното управление на Бразилия. До момента на нейната приватизация през 1994 г.компанията бе губеща и имаше задължения в размер на към 200 милиона $.

В актуалното време компанията заема трето място в света по произвеждане на търговски самолети по размер на приходите. В Embraer работят към 18 хиляди души. Най-известните нейни модели самолети имат от 70 до 100 пасажерски места. Новият лайнер на компанията E2 може да транспортира до 14 пасажери на борда.

За съпоставяне най-малкият въздушен лайнер на Boeing има към 130 пасажерски места. Котировките на американския тръст се намалиха с 1% в четвъртък, на капитализацията на Boeing $177 милиарда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР