Американският гросмайстор по шах Ханс Нийман ще съди съперника си

...
Американският гросмайстор по шах Ханс Нийман ще съди съперника си
Коментари Харесай

Шах и мат в шахмата: Гросмайсторът Нийман ще съди съперника си Карлсен

Американският гросмайстор по шах Ханс Нийман ще съди противника си Магнус Карлсен за минимум 100 милиона $, откакто норвежкият международен първенец го упрекна в машинация.

В продължаващия скандал, раздрусал шахматния свят, Нийман ще съди и уеб страницата Chess.com. Изданието разгласява отчет, съгласно който той евентуално е измамил допълнително от 100 онлайн игри.



Ханс Нийман. Снимка: БГНЕС

Нийман споделя, че обвинените са се пробвали да унищожат репутацията и прехраната му. Според юристите на Chess.com в изказванията на Нийман " няма учредения ".

В своята поръчка 19-годишният Нийман упреква Карлсен, че е почнал клеветническа акция против него в съдействие с онлайн шахматната компания на Карлсен Play Magnus и Chess.com, която се съгласи да купи Play Magnus.

Той търси обезщетение, " с цел да се възвърне от опустошителните вреди, които обвинените са нанесли на репутацията, кариерата и живота му, като жестоко са го оклеветили и са се наговорили нелегално да го включат в черния лист на специалността, на която е посветил живота си ", се споделя в правосъдния иск.

Адвокатите на Chess.com отхвърлиха обвиняванията и споделиха, че компанията " чака с неспокойствие да обясни обстановката от името на своя екип и всички почтени шахматисти ".



Магнус Карлсен. Снимка: БГНЕС

Карлсен не отговори на изказванията на Нийман.

Нийман също съди гросмайстора Хикару Накамура за повторение на обвиняванията, до момента в който стриймваше видео наличие на Chess.com.

Карлсен е считан от мнозина за най-великия шахматист на всички времена, само че загуби през септември от Нийман. 31-годишният норвежец упрекна Нийман в машинация и се почуди на бързото развиване на 19-годишния американец.

Но Нийман твърди, че Карлсен просто не може да одобри провалянето и желае да съсипе репутацията на младежа, с цел да си подсигурява, че Нийман няма да го победи още веднъж. Нито Карлсен, нито Chess.com показаха съответни доказателства за обвиняванията си.

В следствие от 72 страници, оповестено на уеб страницата, Chess.com заключи, че Нийман евентуално е измамил допълнително от 100 онлайн игри, в това число някои за парични награди.

Анализът съпоставя неговите ходове с ходове, препоръчани от компютри. Те са по-добри от тези на хората и взима поради вероятността от неговите резултати, наред с други фактори.

Нийман преди е признавал, че е мамил в неофициални игри на уеб страницата, когато е бил на 12 и 16 години, само че твърди, че в никакъв случай не го е правил в спортни игри.

След обвиняванията на Нийман му беше неразрешено да играе в Chess.com и в персонални шампионати, спонсорирани от компанията.

Съдебният иск на Нийман твърди, че този ход е изработен под напън от страна на Карлсен, чиято компания Play Magnus ще бъде закупена за $83 милиона от Chess.com.

„ Карлсен, откакто затвърди позицията си на „ Крал на шаха “, има вяра, че когато става дума за шах, той може да прави каквото си изиска и да му се размине “, се споделя в правосъдния иск.

Превод: Илина Стоянова

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР