Американският флот очевидно не е доволен от сценария, при който

...
Американският флот очевидно не е доволен от сценария, при който
Коментари Харесай

NI разказа за кошмара на ВМС на САЩ — руския флот с "Циркони" на борда

Американският флот явно не е удовлетворен от сюжета, при който всеки съветски надводен транспортен съд получава на свое разположение хиперзвукови противокорабни ракети от класа „ Циркон “, написа The National Interest.

Според списанието, благодарение на такива средства и с малко шанс даже дребен ракетен катер ще може да потопи американски базисни кораби. Такива оръжия обаче ще бъдат мощно подвластни от датчиците и радарите - там, където Съединени американски щати ще имат преимущество.

Един от сюжетите, които ВМФ на Съединени американски щати би предпочел да не обмисля е: всеки съветски надводен транспортен съд има хиперзвукови противокорабни ракети на борда, написа The National Interest, представено от "Поглед инфо ".

През последните няколко месеца обаче се случиха две забавни събития. Първо, през януари 2020 година Русия организира първата си пукотевица от надводен транспортен съд с потребление на ракета „ Циркон “. Фрегатата от план 22350 „ Адмирал Горшков “ изстреля ракета от този вид от Баренцово море по наземна цел на боен полигон.

Второ, месец преди тези тествания, през декември 2019 година, ръководителят на Обединената корабостроителна корпорация Алексей Рахманов съобщи, че всички нови съветски военни кораби ще могат да изстрелват хиперзвукови ракети, в това число фамилиите „ Циркон “ и „ Калибър “. В същото време, съгласно него, преоборудването на корабите, които към този момент са в бойния състав на Военноморски сили с нови ракети, няма да бъде "много скъпа тематика ".

Ракетите "Циркон " значително се трансфораха в "плашило ", отбелязва The National Interest. Според отчетите те имат обсег от 1000 км и могат да форсират до скорост 8 или 9 Маха. Заплахата от „ Циркон “ беше задоволително висока, с цел да може Англия да се разтревожи, че противоракетната защита на новия й самолетоносач от вида Queen Elizabeth не може да спре съветските хиперзвукови противокорабни ракети.

Русия и Съюз на съветските социалистически републики в никакъв случай в действителност не са се опитвали да се конкурират със Съединени американски щати във връзка с построяването на базисни кораби като самолетоносачи.

В момента обаче съветският флот разполага с почти 30 есминци и фрегати, 50 корвети и 30 дребни ракетни кораба. Със уреди като „ Циркон “ на такива кораби 500-тонният катер „ Тарантула “ теоретично би могъл да потопи американски крайцер или даже самолетоносач.

Въпреки това съветският флот има огромен проблем: даже най-бързите и далечни ракети са неефективни, в случай че не могат да открият задачата. 500-тонният транспортен съд, който се пробва да потопи американски базисен транспортен съд, ще бъде размазан като тъничък пласт върху водата, преди да може да стреля. Във всеки случай това ще наподобява като морски пердах (вид игра – бел. пр.), в случай че корабът няма сензори за далечни дистанции, които надвишават аналозите на съперника.

В региона на насочването и координацията Съединени американски щати имат доста преимущество. Като се има поради, че Съединени американски щати създават лични хиперзвукови ракети, оцеляемостта на съветските кораби ще бъде доста понижена.

В тясното водно пространство покрай съветския бряг и с поддръжката на наземни радари и самолети, корабите с „ Цирконите “ на борда могат да покажат отлични резултати, показва списанието. В Северния Атлантически океан обаче обстановката ще наподобява доста по-различно.

„ Циркон “ и неговото семейство са гибелен инструмент (или вероятно гибелен, тъй като към момента не са били употребявани в битка). Но е мъчно да го назовем чудо-оръжие ", обобщава The National Interest.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР