Американският държавен секретар Рекс Тилърсън пристигна днес в Египет, започвайки

...
Американският държавен секретар Рекс Тилърсън пристигна днес в Египет, започвайки
Коментари Харесай

Тилърсън пристигна в Египет в началото на обиколка в Близкия изток

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън дойде през днешния ден в Египет, започвайки районна обиколка, която съответствува с нарасналото напрежение и безпокойствие в района от близкоизточната политика на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, съобщи Асошиейтед прес.

Израел нанесе през вчерашния ден въздушни удари в Сирия, откакто прихвана ирански дрон, проникнал във въздушното му пространство, а израелски изтребител беше свален при завръщането си от Сирия. Това беше най-сериозната интервенция на Израел в Сирия от началото на сирийската война през 2011 година

Тилърсън ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Кайро на следващия ден. Преди два дни Сиси подреди на силите за сигурност да стартират огромно нахлуване против ислямските бойци на Синайския полуостров, в делтата на Нил и в западната пустиня.

Според американски чиновници Тилърсън ще повдигне пред Сиси въпроси, свързани с правата на индивида. Моментът е деликатен; египетският президент се бори за преизбиране през март. Опозицията приканва за протест на изборите, откакто съществени кандидати бяха задържани или принудени да изоставен конкуренцията.

После Тилърсън ще посети Кувейт, където ръководената от него американска делегация ще взе участие в два интернационалните форума – среща на членовете на предвожданата от Съединени американски щати коалиция против " Ислямска страна " и конференция за възобновяване на Ирак. Той ще се опита да концентрира обединението върху нейните цели в миг, когато доста от членовете й от ден на ден се разсейват от национални ползи в Ирак и Сирия.

На конференцията за възобновяване на Ирак Тилърсън няма да направи никакви нови обещания за поддръжка от страна на Съединени американски щати, споделиха чиновниците, поискали анонимност. Вместо това той ще призове компании и банки към усилване на интензивността в Ирак за стимулиране на дълготрайното развиване. На конференцията се планува да участват към 2300 представители на частния бранш, в това число от над 100 американски компании.

В Кувейт Тилърсън ще се срещне с кувейтски чиновници, които се пробват да посредничат за споразумяване на разногласието на Катар с Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет.

Обиколката му включва също по този начин визити в Ливан, Йордания и Турция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР